100 de zile până la startul primelor Jocuri Europene. Noua competiţie, organizată de Baku
0Peste 6.000 de sportivi şi 3.000 de reprezentanţi oficiali ai echipelor vor participa la ediţia inaugurală a Jocurilor Europene, competiţie olimpică multi-sporturi, găzduită în această vară, între 12 si 28 iunie, de oraşul Baku (Azerbaidjan). România va participa la acest eveniment cu aproximativ 150 de sportivi.
La Jocurile Europene de la Baku se vor disputa întreceri la 20 de sporturi şi discipline sportive, pe 18 arene, unele construite speciale pentru această competiţie, altele modernizate.
Din cele 20 de sporturi, 12 vor oferi posibilităţi de calificare la Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, de anul viitor: tir cu arcul, atletism, box, ciclism, judo, tir, natatie, tenis de masa, taekwondo, triatlon, volei şi wrestling.
Cea mai modernă bază sportivă, construită în nordul oraşului, special pentru Jocurile Europene, este Stadionul Naţional, unde vor avea loc concursurile de atletism, dar şi ceremoniile de deschidere şi închidere. Arena multifuncţională are 64.000 de locuri şi poate găzdui şi meciuri de fotbal. Pe Arena Naţională de Gimnastică, construită aproape de centrul oraşului, inaugurată în aprilie 2014, vor avea loc întreceri la cinci discipline sportive: gimnastică artistică şi ritmică, sărituri la trambulină, gimnastica aerobică şi acrobatică.
Pe Faleza Centrală din Baku se găseşte şi "Cristal Hall", o clădire imensă, care în 2012 a găzduit concursul european de muzică uşoară Eurovision. În perioada Jocurilor, "Cristall Hall" va fi divizată, prin paravane, în trei săli mai mici: CH 1 (unde se vor disputa meciurile de volei), CH 2 (gazda meciurilor de box) şi CH 3 (concursuri de scrimă, karate şi taekwondo).
În martie, anul trecut, în CH 1, care are o capacitate de 6.000 de locuri, au avut loc meciurile de volei feminin din Final Four-ul Ligii Campionilor. Tot pe faleză, special pentru Jocurile Europene, a fost construit „Acvatic Center” (capacitate de 6000 de locuri), unde se vor desfăşura competiţiile de înot, sărituri în apă şi polo.
Parcul Jocurilor Europene (PJE) va fi şi construit şi va funcţiona temporar, tot pe durata Jocurilor Europene, aici urmând să fie amplasate arenele unde se vor disputa competiţiile de baschet 3x3, volei pe plajă şi fotbal pe plajă. Întrecerile de tenis de masă şi badminton se vor disputa în Sala Sporturilor din Baku, cu o capacitate de 1700 de locuri.
În afara oraşului au fost amplasate alte două baze sportive, care vor functiona doar pe timpul Jocurilor Europene : Mountain Bike Velopark, care cuprinde primul traseu de Mountain Bike construit vreodată în Azerbaidjan, şi BMX Velopark. Cursa de ciclism pe şosea va avea loc pe un traseu cu o lungime de 13,5 km, care va fi amenajat în centrul orasului, inclusiv oraşul vechi.
Toate tipurile de luptă, judo, lupte libere şi grecoromane şi sambo se vor desfăşura pe Arena Heydar Aliyev, o arenă modernizată, cu 8.000 de locuri, care are o istorie aparte. A fost construită în perioada URSS-ului, fiind iniţial un patinoar, iar din momentul declarării independenţei Azerbaidjanului (1991) complexul a obţinut statutul de Centru Republican pentru Lupte.
Competiţiile de tir cu arcul se vor desfăşura pe stadionul Tofiq Bahramov, care, în zilele obişnuite, este o arenă de fotbal unde-şi desfăşoară meciurile atât echipele de club Neftci, Inter si Karabah, dar şi naţionala Azerbaidjanului.
La 288 de km de Baku, în jur de cinci ore de mers cu maşina se află oraşul Mingachevir. Aici se găseşte Centrul Olimpic de Canotaj al Azerbaidjanului, de pe malurile canalului nautic amenajat pe râul Kura, unde se vor disputa întrecerile de canoe sprint.
Baku a fost desemnat gazdă a primelor Jocuri Europene de către Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene în decembrie 2012. Competiţia se va disputa o dată la patru ani.