Vremea în următoarele două săptămâni: valori mai ridicate decât normalul perioadei. Când vin ploile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei FOTO- 123 RF.com
Până săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei FOTO- 123 RF.com

Vremea va continua să fie mai caldă decât normalul perioadei în această săptămână. Maximele termice vor ajunge, la nivel naţional, în jurul a 24-25 de grade Celsius, însă în jurul datei de 22 - 23 octombrie îşi vor face apariţia ploile şi se va resimţi o răcire cu câteva grade, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 16 - 29 octombrie.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie, iar valorile termice diurne se vor situa, în medie, între 22 şi 26 de grade. În jurul datei de 23 octombrie, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât, până la finalul celei de-a doua săptămâni, media regională a maximelor se va situa între 14 şi 17 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii octombrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de o valoare medie regională situată în jurul a 10 grade Celsius în perioada 16 — 23 octombrie, pentru ca, ulterior, o uşoară răcorire a vremii să determine temperaturi minime de 6 — 7 grade până la finalul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Până pe 19 — 20 octombrie nu se vor semnala precipitaţii, apoi probabilitatea de ploaie va fi în creştere, cu precădere în jurul datei de 22 — 23 octombrie.

În Crişana, temperaturile diurne vor fi în creştere în primele zile ale prognozei, de la valori, în medie, în jurul a 23 de grade în prima zi, până la aproximativ 25 de grade în data de 18 octombrie. Între 19 şi 23 octombrie vremea se va răci uşor de la o zi la alta, devenind apropiată de normalul termic al perioadei. Astfel, în intervalul 24 — 29 octombrie, media regională a maximelor termice se va situa în jurul valorii de 15 grade. Temperaturile minime vor fi de 8 — 10 grade în intervalul 16 — 23 octombrie, apoi vor marca o uşoară scădere şi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, se vor situa în jurul unei valori medii de 6 grade, fără a prezenta variaţii semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă până în jurul datei de 20 octombrie, apoi va fi în creştere şi, mai ales pe 22 — 23 octombrie, vor fi ploi pe arii relativ extinse.

În Transilvania, în intervalul 16 — 20 octombrie, media valorilor diurne va fi de 20 — 23 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă a anului. Ulterior, temperatura aerului va scădea uşor şi treptat, spre 14 grade pe 24 octombrie, după care se va menţine, în medie, în jurul acestei valori, până la sfârşitul intervalului de prognoză. Temperaturile nocturne vor fi de 6 — 7 grade până spre 24 octombrie, iar între 25 şi 29 octombrie se vor situa în jurul valorii medii de 4 grade. Nu va ploua până în jurul datei de 20 octombrie, după care probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse pe 22 şi 23 octombrie.

În zona Maramureşului, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă pentru mijlocul lunii octombrie. Temperaturile diurne vor avea o valoare medie regională în creştere de la 20 de grade în prima zi până la 23 de grade, pe 19 octombrie. Vremea se va răci, apoi, uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale perioadei în jurul datei de 24 octombrie, când media maximelor va fi de aproximativ 14 grade. În următoarele zile, până la sfârşitul lunii, nu se vor mai înregistra variaţii importante ale temperaturilor maxime. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie caracterizată prin valori medii în jurul a 7 grade în prima săptămână de prognoză, iar în cea de-a doua săptămână vor fi de 4 — 5 grade. În primele zile nu se vor semnala precipitaţii, dar după data de 20 — 21 octombrie probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere, iar pe 22 — 23 octombrie acestea se vor semnala pe arii extinse şi izolat pot fi mai importante cantitativ.

În Moldova, deşi tendinţa valorilor termice diurne va fi de uşoară scădere de la o zi la alta, până în jurul datei de 23 octombrie vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. Vor fi temperaturi maxime, în medie, de 18 — 24 de grade, cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în data de 17 octombrie. În intervalul 23 — 29 octombrie, media maximelor termice va fi de 13 — 16 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, până în data de 21 octombrie vor fi uşoare variaţii, media regională a temperaturilor minime fiind de 9 — 12 grade. Ulterior acestei date, minimele vor marca o scădere treptată şi vor fi cuprinse între 6 şi 9 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere în intervalul 23 — 29 octombrie, până atunci însă şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.

În Dobrogea, în intervalul 16 — 23 octombrie, valorile termice nu vor prezenta variaţii semnificative. Media temperaturilor maxime va fi de 19 — 23 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă, iar a celor minime va fi de 12 — 13 grade. După această dată, temperatura aerului va marca o scădere, până la medii ale valorilor maxime de 15 — 17 grade şi ale minimelor în jurul a 9 grade. Ploile se vor semnala doar la nivel izolat, mai degrabă în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

În Muntenia, în prima săptămână, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, deşi tendinţa temperaturii aerului va fi de uşoară scădere în ultimele zile. Media temperaturilor maxime va fi de 20 — 25 de grade, cea mai ridicată valoarea urmând a se înregistra în ziua de 17 octombrie. După data de 23 octombrie, vremea se va răcori, astfel că media regională a maximelor va fi de 15 — 17 grade, valori normale pentru ultima decadă a lunii octombrie. În intervalul 16 — 21 octombrie temperaturile minime nu vor prezenta variaţii şi vor fi, în medie, de aproximativ 9 grade. Ulterior acestui interval, regimul termic nocturn va marca o scădere treptată, astfel încât minimele termice se vor situa în jurul a 8 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi extrem de redusă pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, dar şanse mai mari pentru ploi la nivel izolat vor fi în cea de-a doua săptămână.

În Oltenia, prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod normal pentru jumătatea lunii octombrie, cu o medie a maximelor de 21 — 26 de grade. După data de 23 octombrie, valorile termice diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale, înregistrându-se, în medie regională, 15 — 17 grade. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, în perioada 16 — 24 octombrie acesta nu va prezenta variaţii importante, temperatura medie nocturna urmând a fi de 9 — 10 grade. Ulterior acestei date, minimele termice vor scădea uşor, iar media acestora se va situa în jurul valorii de 7 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere în intervalul 23 — 29 octombrie, iar în rest condiţiile de ploaie vor fi extrem de reduse.

La munte, evoluţia regimului termic va fi caracterizată prin valori diurne mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, situate în jurul a 16 grade până în jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va răci uşor şi treptat, astfel încât, în intervalul 24 — 29 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 6 — 8 grade, apropiată de valoarea climatologic normală pentru final de octombrie. Temperaturile nocturne vor fi de 6 — 8 grade între 16 şi 23 octombrie, apoi vor marca o scădere şi se vor încadra, în medie, între două şi zero grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi nesemnificativă în primele zile ale prognozei, dar va creşte după data de 20 octombrie. În jurul datei de 22 — 23 octombrie, se pot consemna cantităţi de precipitaţii mai importante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite