VIDEO Prins în căruciorul cu rotile. Calvarul prin care e nevoit să treacă un tânăr cu dizabilităţi locomotorii care vrea să se deplaseze prin Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu numeroase dificultăţi FOTO Adevărul
Persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu numeroase dificultăţi FOTO Adevărul

Persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu numeroase dificultăţi, dat fiind faptul că Bucureştiul nu este accesibilizat corespunzător. Asta se vede şi dintr-un filmuleţ postat recent pe Youtube, care a devenit viral şi care este, de fapt, un experiment ce pleacă de la povestea lui Alexandru, un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile.

Concret, experimentul a fost făcut pornind de la povestea lui Alexandru Badea, un tânăr de 24 de ani, care locuieşte în Bucureşti şi care a fost implicat într-un accident rutier pe drumul naţional DN73A, între localităţile Pârâul Rece şi Râşnov, în urma căruia a rămas cu traumatism vertebro-medular la nivelul T2-T4.

„Pe înţelesul tuturor, mi-am pierdut orice simt în afară de anumite senzaţii de durere,arsuri,furnicături,amorţeli şi posibilitatea de a mişcă orice parte a corpului de la piept în jos”, spune Alexandru Badea pe pagina lui de Facebook.  

„După accident am fost internat la Spitalul Bagdasar-Arseni unde am stat două luni şi 3 săptămâni. După investigaţii, doctorii au hotărât că nu am nevoie de operaţie şi orice ameliorare a bolii o voi avea numai prin multă recuperare care presupune kinetoterapie şi fizioterapie, ceea ce am şi făcut după externare, două sau trei săptămâni pe luna în diferite spitale de recuperare. După 8 luni am refăcut un RMN pentru a vedea în ce stare sunt. Atunci am primit cea mai proastă veste, fractură se marise iar măduva era secţionată aproape complet. Atunci am realizat că am nevoie de operaţie neapărat aşa că am început să bat la uşile spitalelor din Bucureşti şi să trimit documente prin ţară pentru a mă opera dar peste tot am primit cam acelaşi răspuns’nu te operăm pentru că îţi facem mai mult rău decât bine şi oricum nu mai ai nici o şansă de vindecare. După aceste încercări mi-am dat seama că trebuie să plec în afară ţării pentru a vedea dacă mai am vreo şansă de vindecare sau nu”, a completat tânărul. 

Internauţi: „Sper ca imaginile să ajungă în şedinţa de lucru a celor responsabili”

Reacţiile celor care au văzut clipul pe Youtube nu au întârziat să apară. „Pe cât de dezastruoasă e infrastructura Bucureştiului, pe atât de doritori să te ajute au fost oamenii, care m-au impresionat profund. Sper ca imaginile acestea să ajungă în şedinţa de lucru a celor responsabili, care bagă mereu mâna la borcanul cu miere doar ca să-şi umfle burţile şi să-şi întreţină neamurile până la a zecea spiţă”, a comentat un tânăr. 

„Accesibilizarea şi hibele din legile care se referă la persoanele cu dizabilităţi sunt doar câteva dintre chestiunile care ne nemulţumesc profund, pe lângă faptul că sunt şi probleme legate de pensii şi ajutoare pentru persoanele cu handicap”, spun reprezentanţii celor cu dizabilităţi locomotorii. 

„Pe o scară de la 1 la 10 în privinţa accesibilizării locurilor publice din localităţile prin care am trecut, aş da următoarele punctaje ţărilor prin care am trecut: România = 4, Serbia = 4, Ungaria = 6, Slovacia = 5, Austria = 8, Germania = 9 şi Franţa = 9”, a declarat Vasile Stoica, un lugojean care este imobilizat în scaunul cu rotile. 

Câţi români au nevoie de un scaun rulant 

În România, potrivit estimărilor disponibile, circa 14.000 de persoane au nevoie, anual, de un scaun rulant. Dintre acestea, 3.000 de persoanele cu handicap locomotor nu reuşesc să obţină unul şi sunt nevoite să trăiască izolate de comunitate şi dependente de cei care le îngrijesc. 

Principalele cauze pentru care cei aflaţi în nevoie nu obţin scaunul rulant sunt atât nivelul de informare deficitar privind drepturile lor, perioada de aşteptare mare pana la aprobarea decontului unui scaun rulant de la CJAS, cât şi perioada scurtă de viaţă a scaunului comparat cu timpul legal de înlocuire.

Cei care doresc să doneze pentru Alexandru Badea o pot face în contul următor:

Badea Alexandru Constantin

Banca ING

Cont RON: RO23INGB0000999907050457

Cod SWIFT:INGBROBU

Cont EURO: RO97INGB0000999907050483

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite