VIDEO Anchetă la Institutul Clinic Fundeni, după acuzaţii de trafic de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea interzice realizarea de transplant cu organe cumpărate FOTO Arhivă
Legea interzice realizarea de transplant cu organe cumpărate FOTO Arhivă

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a demarat o anchetă internă asupra activităţii de transplant în general şi a transplantului de rinichi în special, după suspiciuni privind traficul de organe, ridicate de un reportaj cu camera ascunsă.

În cadrul unui reportaj filmat cu camera ascunsă şi difuzat ieri de televiziunea Digi24, o infirmieră şi o asistentă de la Institutul Clinic Fundeni intermediază realizarea unui transplant cu un rinichi cumpărat de pe internet cu 30.000 de euro.

Acesta este un fragment din discuţia dintre reporter şi o asistentă de la Institut:

Reporter: Au mai fost făcute operaţii cu donatori luaţi de pe internet?

Asistentă: Da, s-au făcut. Dânsul (doctorul - n.r.) nu vă lasă să îi daţi ceva înainte (avans din plata pentru rinichi - n.r. ) la donator. O să îl consulte, o să îi facă fel şi fel de investigaţii.

Reporter: Dar se poate, da?

Asistentă: Da, da, nu e nicio problemă...

Reporter şi o altă asistentă, de la secţia de Urologie:

Asistentă: Intraţi la dânsul, vă faceţi că omiteţi că e contracost (rinichiul - n.r. ).

Reporter: Un alt medic din echipa dânsului, mai e cineva? Doar dânsul operează?

Asistentă: Dânsul e mâna întâi, el e pionul principal. Toate listele de transplant, dânsul le face. Îi e frică de scandal, vă daţi seama. Cine ştie ce se aude în presă. Că donatorul de obicei face scandal. Tuturor le e frică de scandal, e vorba de locul de muncă.

Manager: Niciun transplant de rinichi de la donatori neînrudiţi în ultimul an

„Transplantul realizat cu organe cumpărate este ilegal în România şi se pedepseşte cu 7 ani de închisoare. Acesta este motivul pentru care, la Institutul Clinic Fundeni am realizat acum 18 luni o nouă practică: deşi Legea permite efectuarea transplantului cu organe de la donatori neînrudiţi, cu condiţia ca donarea să fie benevolă, pentru a evita riscul de a face transplant cu organe cumpărate, noi facem transplant numai de la donatori înrudiţi sau în moarte cerebrală“, a precizat pentru „Adevărul“ prof. dr. Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

De altfel, în 2013, în cadrul Institutului Clinic Fundeni, au fost realizate:

  • 101 transplanturi hepatice, după cum urmează: 90 transplanturi de la donatori în moarte cerebrală,  11 de la donatori în viaţă (9 inruditi, 2 neinruditi).  
  • 89 transplanturi renale, dupa cum urmeaza: 60 cu donatori in moarte cerebrala, 29 de la donatori vii înrudiţi.  
  • 112  transplanturi medulare, după cum urmează: 90 autotransplanturi ş 22 de allotransplanturi: 13 de proceduri de la donatori înrudiţi, 9 proceduri cu donatori neînrudiţi, din Registrul Român de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.  

„În reportajul cu pricina este vorba despre transplantul renal. Or, anul acesta nu s-a realizat la Fundeni niciun transplant renal de la donator viu neînrudit. În reportajul respectiv este o infirmieră de pe o secţie de Gastroenterologie şi o asistentă de pe secţia de Urologie. În consecinţă, niciuna dintre doamnele care au dat declaraţii nu este implicată în activitatea medicală de transplant, nu are legătură cu transplantul“, a precizat pentru „Adevărul“ dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Pentru a lămuri situaţia, managerul Institutului a demarat o anchetă internă în care a cerut punctele de vedere ale tuturor celor implicaţi în procesul de transplant la Fundeni: prof. dr. Irinel Popescu, care coordonează transplantul de ficat, al prof. dr. Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal şi al prof. dr. Coriu, şeful Centrului de Transplant Medular, precum şi al preşedintelui Comisiei de Etică, prof. dr. Mihai Voiculescu. De asemenea, au dat declaraţii şi infirmiera şi asistenta implicate în presupusa tranzacţie.

Dr. Carmen Orban a solicitat, de asemenea, autorităţilor competente să demareze o anchetă mai amplă, pentru a descoperi eventualele încălcări ale prevederilor legale la Institutul Clinic Fundeni. 

Reportaj Digi 24: CAMERA ASCUNSĂ. Trafic de organe, cu acoperirea medicilor. Cum se negociază viaţa la Institutul Fundeni din Bucureşti 

Citeşte şi:

EXCLUSIV „La Fundeni se vând organe ca la piaţă“ FOTO VIDEO

În 2011, jurnaliştii „ADS“ Bucureşti au descoperit reţeaua vânzători de organe - cumpărători - cadre medicale. În spital se  învârtesc afaceri de zeci de mii de euro. Businessurile pornesc de la un anunţ pe internet sau de la traficanţi-intermediari, care-şi agaţă clienţii disperaţi să cumpere un rinichi sau o bucată de ficat chiar pe holurile spitalului.

Numărul donatorilor de organe pentru transplant, în scădere după cazul „Arşinel“. Câţi români mai sunt pe listele de aşteptare

Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după cazul „Arşinel“, de la şapte la trei pe săptămână, a declarat marţi coordonatorul naţional de transplant, dr. Victor Zota. Acesta a mai precizat că, peste 3600  de români sunt pe listele de aşteptare pentru transplant, dar decizia privind operaţia aparţine chirurgului. Actorul Alexandru Arşinel a fost supus unui transplant renal la sfârşitul lunii august.

O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013

Institutul Clinic Fundeni a atins cifra de 100 de transplanturi hepatice efectuate în primele 10 luni ale acestui ani, înregistrând un record pentru această activitate. Concret, au fost efectuate două transplanturi hepatice la o pacientă de 59 ani cu ciroză hepatică, în urma unei infecţii cu virus B şi D, precum şi la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatică datorată unei infecţii cu virus C.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite