Unde este plasată România pe harta democraţiei în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România nu stă bine din punct de vedere al democraţiei, arată un top european
România nu stă bine din punct de vedere al democraţiei, arată un top european

România a obţinut un scor mai prost decât Ghana sau Malaysia pe harta democraţiei în lume, într-un top întocmit de Economist Intelligence Unit.

Indexul anual al democraţiei ia în calcul guvernele din lumea întreagă şi urmăreşte modul de desfăşurare a alegerilor, precum şi măsura în care sunt respectate drepturile politice, culturale şi civile.

Potrivit digi24.ro, raportul arată că în lume există doar 19 democraţii în adevăratul sens al cuvântului, indexul vizând 89 de state. 

Cea mai democratică ţară rămâne Norvegia, urmată de  Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Canada, Irlanda, Australia, Elveţia şi Finlanda.

România obţine anul acesta un punctaj de 6.44, la egalitate cu Ungaria, ceea ce o plasează în categoria „democraţiilor imperfecte”. România a obţinut un scor uşor mai mare decât al unor state precum Tunisia, Ucraina, Moldova, Serbia, Mexic sau Georgia, dar mai mic decât al unor ţări precum Croaţia, Ghana, Sri Lanka, Malaysia, Filipine, Columbia sau Peru.

harta democratie

Cea mai spectaculoasă urcare în clasament i-a aparţinut Gambiei, aflată la primul său guvern democratic, arată sursa citată, în timp ce Indonezia a căzut de pe locul 48 pe 68 în clasament. 

Printre statele care trăiesc sub regimuri drastice autoritare se numără Coreea de Nord, Siria şi Ciad.

harta democratie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite