Undă verde pentru transplantul de pancreas din 2015. Intervenţiile ar putea fi făcute şi la Spitalul „Sfânta Maria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii români ar putea beneficia de transplant de pancreas începând de anul viitor. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a precizat că intervenţiile ar putea fi efectuate nu doar în Cluj Napoca ci şi în Bucureşti, la Spitalul „Sfânta Maria”.

„Am stat de vorbă cu medicii şi am înţeles că sunt pregătiţi să înceapă, în 2015, transplantul de pancreas”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, adăugând că la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală s-au făcut pe parcursul anului 2014 şi transplanturi de ficat, centrul fiind al doilea din ţară care efectuează asemenea intervenţii, după Institutul Clinic Fundeni.

Din punct de vedere al transplantului de pancreas, anul 2015 a însemnat o revenire la acest tip de intervenţie, după zece ani de pauză. Mai exact, şase astfel de proceduri au avut loc la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, ele fiind coordonate de şeful centrului, profesorul Mihai Lucan. Intervenţiile au fost efectuate în intervalul ianuarie - octombrie 2014.

„Am reulat în acest an, mai ales că această operaţie este esenţială la pacienţii cu diabet de tip 1. Selecţia pacineţilor este foarte riguroasă”, a declarat profesorul Mihai Lucan.

Numărul de persoane care necesită pancreas, necunoscut

Potrivit acestuia, pacienţii care au fost operaţi prezintă o stare de sănătate bună, deşi intervenţia este una complexă. Cea mai problematică, subliniază specialistul, este evoluţia postoperatorie, care este dificilă. „Pacientul are câteodată nevoie să stea chiar şi trei luni în spital pentru a-şi restabili funcţia”, a completat Mihai Lucan.

Cu toate acestea, în România nu se cunoaşte cu exactitate numărul persoanelor care necesită un transplant de pancreas, subliniază şi Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România. Reprezentantul pacienţilor spune că deşi Spitalul „Sfânta Maria” este în cărţi pentru transplantul de pancreas, este nevoie de alocarea unor fonduri pentru achiziţionarea aparaturii.

„Este extrem de importantă şi echipa de medici, se impune o anumită acreditare pe profil. Din ce ştiu, liste pe transplantul de pancreas nu există la ora actuală în România, dar cei care au nevoie de asemenea intervenţii sunt pacienţii cu diabet şi inclusiv cei care au probleme renale. Măsura autorităţilor este binevenită, dar trebuie să avem mijloacele tehnice şi medicii specializaţi pe aşa ceva”, a explicat, pentru adevarul.ro, Gheorghe Tache.

Pacienţii care au nevoie de plămâni noi mor pe capete

Tache a spus că la ora actuală există aproape 3.500 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru diverse proceduri de transplant. Cu toate acestea, la nivelul anului 2014 au fost peste 110 donatori aflaţi în moarte cerebrală, declaraţi de spitalele acreditate în acest sens.

„Încărcătura pe medici este foarte mare. Sunt tot mai mulţi bolnavi care au nevoie de transplant. Transplant de cord nu s-a făcut deşi Institutul Inimii a fost acreditat, iar pe plămân sunt multe probleme. Spre exemplu, la ora actuală, procedurile se fac în Austria şi statul român plăteşte dublu faţă de cât ar costa în România. Pe de altă parte, întocmirea şi aprobarea dosarului durează mult, iar între timp cei eligibili ajung să aibă o stare de sănătate deteriorată şi să nu se mai califice pentru transplantul de plămân”, a completat Gheorghe Tache.

În 2014, au fost realizate 102 transplanturi de ficat, şase de pancreas, trei de inimă, 220 de rinichi, 60 de cornee şi tot atâtea de os. Coordonatorul naţional de transplant Victor Zota a spus că, din 2015, vor fi deschise patru bănci de celule şi ţesuturi, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş.

Pe aceeaşi temă:

Cinci români au fost salvaţi de ungurul Levente, omorât în bătaie de opt interlopi

Agentul de pază, de 37 de ani, din Oradea ucis în bătaie de opt bărbaţi puşi pe scandal a salvat cinci vieţi, după ce medicii au primit acordul familiei pentru a recolta organele tânărului. Ambii rinichi şi pancreasul lui Ozsvath Oszkar Levente au ajuns la Cluj, în timp ce corneea şi ficatul au fost duse la Bucureşti.

Radu Deac: Se fac demersuri pentru o flotilă de aviaţie pentru cazurile de transplant

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, spune că se fac demersuri pentru "o flotilă de aviaţie" pentru transplantul de organe, care constituie o activitate de mare urgenţă, astfel încât fiecare provincie istorică să dispună de un aparat de zbor, piloţi instruiţi şi hangar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite