UPDATE Undă verde pentru achiziţiile centralizate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Spitalele nu vor mai putea cumpăra nici vată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii (MS) a primit undă verde să facă achiziţii centralizate pentru toate spitalele, inclusiv pentru cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate. Asta, după ce Camera Deputaţilor a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care singura instituţie care va putea cumpăra vată, mănuşi, aparatură scumpă, precum şi alte ustensile necesare actului medical va fi MS.

UPDATE Trei partide politice, respectiv UDMR, PDL şi PPDD intenţionează să atace ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională, întrucât actul normativ contravine mai multor prevederi constituţionale.

„În primul rând, prevederile privind centralizarea achiziţiilor la nivelul Ministerului Sănătăţii contravin tuturor principiilor de descentralizare despre care vorbeşte Guvernul şi încalcă principiul autonomiei locale, care este înscris în Constituţie”, a declarat Cseke Attila.

Fostul ministru al Sănătăţii consideră că noua lege contravine şi principiului descentralizării, care ar trebui respectat cu atât mai mult cu cât se pregăteşte regionalizarea administrativ-teritorială.

„Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Ministerul Sănăţii va face achiziţiile în sistem

Ordonanţă de urgenţă a fost adoptată cu 226 de voturi „pentru”, 78 ”împotrivă” şi şase „abţineri”, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că „centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că măsura va aduce reduceri de până la 30% la achiziţii, mai ales că în momentul de faţă preţul pentru acelaşi produs variază de la spital la spital.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona, la capitolul echipamente: computere tomograf, angiografe, osteodensiometre, simulatoare pentru radioterapie, masă de radiologie, etc.

În ceea ce priveşte materialele sanitare, pe lista de achizitii se află măştile de oxigen simple, vata, gulerele cervicale, diferite tipuri de sonde, precum şi compresele sterile. În lista ce cuprinde medicamentele pe care le va achiziţiona Ministerul Sănătăţii se regăsesc 412 produse, sub formă de fiole, flacoane, capsule, plicuri, etc.

"Este ştiut faptul că dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi să eliminăm situaţiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare ale spitalelor", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cel care a adus în discuţie achiziţiile centralizate în momentul în care era ministru la Sănătate.

Ce spun politicienii  

Reacţiile politicienilor nu au întârziat să apară. Spre exemplu, UDMR-istul Cseke Attila, fostul ministru al Sănătăţii, a criticat ordonanţa, arătând că în 2012 s-a făcut descentralizarea multor spitale cu efecte benefice, iar acum se iau „măsuri de centralizare”.

Opinia sa este împărtăşită şi Tudor Ciuhodaru, care susţine că „are loc o centralizare a resurselor în mâna Ministerului Sănătăţii cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".

Deputatul PDL Camelia Bogdanici a spus că până acum furnizorii de materiale şi medicamente le dădeau managerilor, care le distribuiau direct celor care lucrau cu ele, iar acum acestea vor sta în rafturi. Ea a adăugat că numai furnizorii mari vor putea participa la astfel de licitaţii.

În replică, deputatul PNL Grigore Crăciunescu a spus că această ordonanţă duce la reducerea cheltuielilor. „Achiziţia centralizată înseamnă economie de bani”, a adăugat deputatul PNL.

Pe 13 februarie, proiectul de lege a fost avizat favorabil de senatorii din Comisia de Sănătate, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite