Umbra lui Putin, la Patriarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BOR, din scandal în scandal: preşedintele Putin - pe prima pagină a ziarului BOR; comuniştii basarabeni resping noile eparhii; la Patriarhie - tarabele economiei negre Putin, preşedintele

BOR, din scandal în scandal: preşedintele Putin - pe prima pagină a ziarului BOR; comuniştii basarabeni resping noile eparhii; la Patriarhie - tarabele economiei negre

Putin, preşedintele Rusiei, pe prima pagină a ziarului Patriarhiei. Băsescu, preşedintele României, decorat cu distincţia cea mai înaltă bisericească. Sfântul Sinod hotărăşte reînfiinţarea de noi eparhii în Basarabia şi Transnistria.

Pe dealul Patriarhiei înfloreşte economia subterană. Un megatrust de presă scrisă şi audiovizuală se lansează cu mare fast la Bucureşti. Patriarhul Daniel îşi arată tot mai clar abilităţile de manager şi administrator. Un administrator peste una dintre cele mai mari averi din România. Dar şi peste o sumă de scandaluri care, în dealul Patriarhiei, par că se ţin lanţ.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) deţine şi administrează una dintre cele mai mari averi din România! Peste trei miliarde şi jumătate de euro ar fi valoarea acestei "vistierii cu patrafir" despre care se ştie foarte puţin. O sumă imensă care ar putea transforma BOR într-unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa economiei româneşti şi nu numai.

Pe de altă parte, BOR, prin noul patriarh Daniel, devine din ce în ce mai mult un jucător pe piaţa politică, prin decorarea celor mai înalte "feţe" politice cu distincţii bisericeşti (vezi "cazul Băsescu" şi "Crucea Patriarhală") şi prin deschiderea media pe care o arată greilor politicii mondiale, în special, celor de la Răsărit (vezi cazul Vladimir Putin, prezentat pe prima pagină a ziarului "Lumina", cotidianul Patriarhiei). În tot acest timp, la marile sărbători şi nu numai, pe dealul Patriarhiei, dar şi în preajma unor importante lăcaşe de cult, înfloreşte o adevărată industrie a a producerii banilor. Bani negri din cele sfinte.

Vladimir Putin şi ciudata destinaţie a cotidianului BOR

"Putin se opune dezmembrării Serbiei de dragul României", titra sâmbătă pe prima pagină ziarul "Lumina", editat de Patriarhia Română. "Ceva probleme în România?", se întreabă, în mod ciudat, editorii din dealul Patriarhiei citându-l pe Putin.

"Agenţia Novâi Reghion, citând o sursă apropiată liderului de la Kremlin, a precizat că Putin s-a referit(…) în cazul României, la ungurii din Transilvania şi minoritatea bulgară din România", se spune în articolul nesemnat din ziarul "Lumina", care s-a împărţit credincioşilor vineri, sâmbătă şi duminică, chiar în timpul sfintei slujbe.

Ziar în care credincioşii au observat cum imaginea lui Putin, chiar pe prima pagină, este "binecuvântată" de către Biserica Ortodoxă. Noul patriarh nu numai că nu şi-a ascuns intenţia de a avea în componenţa trustului de presă şi o agenţie de ştiri, precum Biserica Romano-Catolică.

Ci chiar a spus, la sfârşitul acestei săptămâni, că ar trebui să se numească "Basilica", nume care, în greceşte înseamnă Casa Domnului. Sursele oficiale ne-au declarat că lansarea şi realizarea Trustului de presă Trinitas - un proiect nou, pentru haine vechi - ar fi costat aproximativ 350.000 de euro, pe când răuvoitorii spun că suma reală s-ar învârti undeva în jurul sumei de 900.000 de euro. Bani mulţi, nu glumă, pentru care orice curios merită să facă un pelerinaj prin "Patriarhia banilor".

Tarabele de la Patriarhie, industrie de "bani negri"

"La coadă stau doar fraierii - politicienii şi simandicoşii se bagă în faţă!", ne spunea, sâmbătă, pe dealul Patriarhiei, agentul Dan, un prieten de la Poliţia Comunitară. În catedrală, în toiul nopţii, lumea a aşteptat de la moaştele Sfântului Dimitrie o minune. Spre dimineaţă, masa de nevoiaşi cerşea de zor: "Nu aveţi un leu şi pentru mine?!" Pe deal însă, la tot pasul se vede că banul nu mai este "ochiul Dracului", ci unealta celor care umblă cu cele sfinte.

De Sf. Dumitru, bucureşteanul de rând a putut observa cum, pe dealul Patriarhiei erau amplasate 50 de standuri, unde îşi vindeau produsele bisericeşti atât mănăstirile, cât şi micii întreprinzători. La poalele dealului, maicile şi părinţii cereau pentru un pomelnic între 10 şi 30 de ron! Tot acolo, pentru toate cele trei zile, taxa la negru: 1.000 ron!

Un calcul simplu arată că Arhiepiscopia Bucureştilor încasa pentru aceste zile nici mai mult, nici mai puţin decât 50.000 ron. Atunci când am încercat să aflăm dacă pentru aşa ceva s-a eliberat vreun act contabil, responsabilul de la BOR, părintele Nicolae Crângaşu, ne-a comunicat sec: "Mă pregătesc pentru vecernie"!

Scurt pelerinaj prin "Patriarhia banilor"

Este sau devine din ce în ce mai mult BOR o Biserică a banilor? Patrimoniul BOR este, în prezent, unul descentralizat, ceea ce înseamnă că activele şi pasivele sunt defalcate pe mitropolii, arhiepiscopii, episcopii şi parohii. Veniturile BOR sunt estimate azi, de majoritatea studiilor de specialitate, la aproximativ 90 mil. euro pe an.

Cea mai mare parte a acestor venituri este realizată în ordine de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv de cea a Olteniei. Mai mult, actualul Patriarh este capul unei structuri piramidale, formată din şase mitropolii în ţară, 10 arhiepiscopii, 16 episcopii, 161 protopopiate, 11.102 parohii, 2.297 filii (parohii mai mici), 423 mănăstiri, 183 schituri, 10 metocuri. Tot atâtea surse ale economiei "în sutană".

Comuniştii din Moldova acuză BOR de prozelitism

Unul dintre liderii influenţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, deputatul Victor Stepaniuc a acuzat de prozelitism BOR, comentând decizia luată de Sfântul Sinod de înfiinţare a trei noi eparhii în Basarabia.

Stepaniuc a declarat ieri, că el, personal, este împotriva planurilor BOR, deoarece "Moldova are nişte tradiţii şi a avut întotdeauna ca stâlp al statalităţii sale Mitropolia Moldovei". Reacţia de susţinere a BOR a venit tot de la un parlamentar moldovean, Vlad Cubreacov, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Popular Creştin Democrat (de opoziţie).

Acesta a salutat decizia BOR de înfiinţare a trei eparhii în Basarabia: Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria.

Fotoreportaj nocturn-diurn in Dealul Mitropoliei, realizat de de Corvin Luca Ariciuc, Adrian Martalogu si Marius Coman

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite