Tinerii de la Chişinău cer sprijin pentru Unire statelor europene şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda condiţiilor meteorologice nefavorabile de la Chişinău, un număr mare de unionişti au ieşit în stradă duminică pentru a adresa mesaje în faţa ambasadelor statelor europene şi SUA. Marşul început din Piaţa Marii Adunări Naţionale încheie manifestaţiile dedicate zilei de 27 martie 1918 – ziua Unirii Basarabiei cu România.

,,Yes, we can”, ,,We have a dream” şi ,,United States of Romania” au scris participanţii la eveniment pe bannerele afişate în faţa ambasadei SUA din Chişinău. De asemenea, ,,EU integration through Reunification”, ,,Wir sind ein Volk” şi ,,Keep calm and unite” au fost mesajele afişate în faţa reprezentanţei Uniunii Europene, a Germaniei şi a Marii Britanii. La sediul fiecărei ambasade a fost lăsată o scrisoare deschisă prin care s-a cerut recunoaşterea dreptului populaţiei din Republica Moldova de integrare în spaţiul european prin unirea cu România. ,,Considerăm că este şi în interesul ţării dvs. ca Republica Moldova să se unească cu România în contextul în care pericolul izbucnirii unui conflict în zonă este mare, iar statul român ar putea aduce stabilitatea mult dorită la Dunăre şi Nistru pentru NATO şi UE”, se menţionează în declaraţie.

Coloana plină de steaguri tricoloare s-a format după ce în piaţă s-au întins hore, s-au cântat piese patriotice româneşti şi s-au rostit discursuri.

,,Vrem curăţenie la Chişinău. Valurile de arestări pentru acte de corupţie ale mai multor persoane publice din România, miniştri, foşti premieri, directori de instituţii, reprezintă un exemplu pe care populaţia îl aşteaptă implementat şi în Republica Moldova”, a declarat Elena Podoleanu, de la Acţiunea 2012.

Reprezentantul Mişcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu, a precizat că ,,Politicienii nu se mai bucură de o imagine credibilă în rândul populaţiei Republicii Moldova, astfel încât este datoria societăţii să înainteze aliaţilor săi naturali cererea de recunoaştere a singurei soluţii viabile: Unirea cu România”.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012, organizatoarea evenimentului, va continua manifestaţiile stradale pentru unirea cu România pe 16 mai şi 28 iunie.

Prezentăm în continuare textul adresei trimisă Ambasadei Germaniei la Chişinău.

Excelenţei Sale, doamnei Ulrike Knotz, 

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova

Excelenţă,

Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei”, reprezentând partea activă şi de viitor a societăţii noastre,  vă face cunoscută aspiraţia fermă a populaţiei din Republica Moldova, exprimate în cadrul Marii Adunări Tricolore de astăzi, 29 martie 2015. 

Apreciem în mod deosebit sprijinul pe care îl primim din partea Republicii Federale Germania în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Reiterăm aspiraţia noastră firească privind şi apartenenţa formală la spaţiului comunitar, alături de conaţionalii noştri de care suntem separaţi de frontiera externă a UE. În acelaşi timp însă, considerăm că susţinerea acordată autorităţilor trebuie să fie condiţionată. Societatea din Republica Moldova nu mai are încredere în clasa politică şi în capacitatea acesteia de a se reforma şi de a contribui la realizarea bunăstării noastre. 

Majoritatea clasei politice, care se declară pro-europeni, doar mimează reformele în justiţie, faptele de corupţie sunt ascunse, refuză lustraţia, menţine o procuratură nereformată de tip sovietic, acceptă în mod complice rusificarea minorităţile etnice neruse, tolerează propaganda rusă a războiului şi violenţei în spaţiul nostru mediatic. Actuala putere politică din Republica Moldova a falimentat sistemul bancar şi prin aceasta, în mod direct, a compromis grav ideea integrării în Uniunea Europeană, în ciuda votului clar exprimat de majoritatea alegătorilor pentru valorile europene. Nivelul de trai este în continuă degradare. Orizontul de aşteptare creat de Acordul de asociere cu UE este înlocuit cu un spirit de revoltă al populaţiei tot mai accentuat în faţa decalajului dintre vorbe şi fapte. Astfel clasa politică periclitează însăşi buna imagine şi credibilitatea instituţiilor europene, pe care populaţia le asociază cu acţiunile guvernării.

În acest context,  societatea noastră conştientizează tot mai acut că singura cale spre realizarea reformelor în instituţii este reunirea cu România – corespondentul imaginii pozitive al luptei împotriva corupţiei din UE şi argumentul complementar din punct de vedere istoric şi civilizaţional al apartenenţei noastre la Uniunea europeană după modelul istoric al RFG şi RDG. Salarii mai bune, justiţie eficientă, lupta împotriva corupţiei, eradicarea sărăciei şi integrarea în UE prin reunificarea celor două state româneşti sunt revendicările cotidiene ale celor mulţi. Reunificarea cu România este singura soluţie realistă pentru depăşirea acestei situaţii inacceptabile şi contrare intereselor legitime ale populaţiei, precum şi aşteptărilor partenerilor noştri europeni şi euroatlantici. 

Evocăm propriul nostru model de unitate naţională. Unirea Basarabiei cu România realizată la 27 martie 1918 a fost recunoscută de un tratat internaţional semnat la Paris în 28 octombrie 1920. Acest model a  fost distrus  prin punerea în aplicare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care ne-a separat de Patria noastră România. 

Evocăm de asemenea modelul reuşit al reunificării celor două state germane după căderea Zidului Berlinului şi efectele sale pozitive pentru întreaga Europă. Dorim să primim prin reunificare, după modelul german, libertatea de a ne decide singuri viitorul. 

Considerăm că este şi în interesul Germaniei şi al Europei ca Republica Moldova să se reunească cu România. Acest interes devine tot mai accentuat în contextul în care pericolul izbucnirii unor noi conflicte în zonă este tot mai mare. Statul român este capabil să imprime stabilitatea la gurile Dunării, Nistru şi Marea Neagră pentru NATO şi UE.

Vă rugăm, Excelenţă, să primiţi asigurarea deplinei noastre consideraţii,

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite