STUDIU Vaccinul antigripal, administrat în doză mare la vârstnici, mai eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antigripal este mai eficient daca e administrat în doze mari FOTO Adevărul
Vaccinul antigripal este mai eficient daca e administrat în doze mari FOTO Adevărul

Administrate în doze mai mari, vaccinurile sunt cu 24% mai eficiente în protejarea persoanelor trecute de 65 de ani. Aşa arată un studiu recent, publicat într-o revistă internaţională.

Rezultatul a fost stabilit în urma unor teste clinice desfăşurate pe 32.000 de persoane din 126 de centre de cercetare din Statele Unite ale Americii şi Canada, notează Agerpres.

Concret, cercetătorii au comparat un vaccin antigripal trivalent în doză mare cu unul normal la persoane de peste 65 de ani. Concluziile acestora au arătat că vaccinul administrat în doză mare este sigur şi determină un răspuns mai puternic al anticorpilor, protejând astfel mai bine populaţia vârstnică, mai vulnerabilă, arată sursa citată.

Spre exemplu, în România, persoanele trecute de 65 de ani, care suferă şi de boli cronice, au întâietate la programul naţional de vaccinare antigripală. Asta pentru că bătrânii riscă să dezvolte complicaţii ale gripei, în rândul acestora înregistrându-se majoritatea deceselor şi spitalizărilor cauzate de această infecţie virală.

Cercetarea a mai arătat că vaccinul, administrat într-o doză mai mare, ar putea duce la evitarea unui caz de gripă din patru la vârsnici.

Rata de vaccinare din România, sub media europeană

În ceea ce priveşte România, ţara noastră se află sub media europeană la capitolul vaccinare. La mai multe tipuri de vaccinuri ea este sub 90%, în trend descrescător, arată specialiştii. Prin urmare, acoperirea vaccinală la noi în ţară este sub media de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, specialiştii susţin că numărul total de persoane vaccinate antigripal în sezonul care tocmai a trecut nu a depăsit un milion de doze, cu toate că OMS recomandă ca minim din 15% din populatie (3 milioane) să fie vaccinată pentru a putea preveni apariţia unei epidemii.

Pe aceeaşi temă:

Cinci cazuri noi de gripă au fost confirmate între 6 şi 12 ianuarie

Cinci noi cazuri de gripă au fost confirmate, în urma analizelor de laborator, în perioada 6 - 12 ianuarie, la pacienţi care nu s-au vaccinat, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut autorităţilor să scurteze perioada studiului clinic pentru vaccinul antigripal

Ministrul Sănătăţii a declarat joi, în cadrul unei videoconferinţe, că perioada studiului clinic, obligatoriu pentru punerea pe piaţă a vaccinului antigripal românesc ar putea fi scurtată.

INFOGRAFIE Vaccinul antigripal de la Cantacuzino, aruncat la gunoi

Milioane de lei au fost aruncate pe fereastră de conducerea Institutului Cantacuzino, care nu a reuşit să autorizeze vaccinul antigripal autohton produs în sute de mii de doze care zac în depozitele instituţiei. Specialiştii susţin că autorităţile nu au nicio scuză pentru întârziere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite