Studiu. Rujeola dă complicaţii mai grave decât s-a crezut până acum. În România s-au înregistrat peste 900 de cazuri şi 6 decese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complicaţiile
neurologice sunt 100% fatale pentru copiii infectaţi deoarece simptomele nu
apar imediat după infectarea cu rujeolă
Complicaţiile neurologice sunt 100% fatale pentru copiii infectaţi deoarece simptomele nu apar imediat după infectarea cu rujeolă

În timp ce România se află în plină epidemie de rujeolă, oamenii de ştiinţă americani atrag atenţia că ultimele studii au scos la iveală faptul că boala a fost subevaluată şi că, de fapt, dă complicaţii neurologice grave mult mai des decât se ştia.

Complicaţiile date de rujeolă pot fi mai periculoase decât s-a crezut până acum. Cel puţin aşa arată cel mai recent studiu efectuat de oameni de ştiinţă americani. Aceştia sugerează că este probabil ca mult mai mulţi copii decât se ştia până acum să facă panencefalită sclerozantă subacută – o boală neurologică fatală - în urma declanşării rujeolei. Rezultatele cercetării vin când România se află în plină epidemie de rujeolă din cauza nevaccinării.

Cercetător american: rezultatele sunt „înspăimântătoare''

Concret, cercetătorii americani au studiat înregistrările medicale ale unor persoane din California, care au avut panencefalită sclerozantă subacută (PESS), o complicaţie neurologică determinată de rujeolă în care corpul manifestă un răspuns imunitar anormal faţă de virus. 

Experţii au ajuns la concluzia că boala a fost subevaluată atunci când s-a stabilit că este foarte rară. Mai exact, studiile anterioare au arătat că posibilitatea de apariţie a PESS este de una la 100.000 de persoane, iar potrivit unei cercetări efectuată în Germania rata de infectare ar putea fi de unu la 1.700 de cazuri printre copiii infectaţi cu rujeolă înainte de a împlini 5 ani. Însă noul studiu sugerează că este mult mai probabil ca unul din 600 de copii să facă panencefalită scerozantă subacută în urma declanşării rujeolei în lipsa vaccinării. 

„Sperăm ca acest lucru să încurajeze oamenii să se vaccineze cât de rapid posibil pentru a evita expunerea'', a declarat medicul pediatru Kristen Wendorf, de la spitalul de copii UCSF Benioff din Oakland, cea care a condus studiul, citată de CNN. La rândul lui, doctorul James Cherry, profesor şi cercetător la David Geffen School of Medicine din cadrul Universităţii California din Los Angeles, participant la studiu, a declarat că rezultatele acestuia sunt „înspăimântătoare'' şi că se simte tulburat de faptul că „încă mai există medici care îi avertizează pe părinţi împotriva vaccinării''.

Oamenii de ştiinţă atenţionează că doctorii nu obişnuiesc să vaccineze copiii mai mici de vârsta de 12 luni deoarece deţin încă anticorpi de la mame, iar aceştia pot limita eficienţa acestor injecţii, însă în cazul în care cei mici urmează să călătorească alături de părinţi pot fi vaccinaţi chiar şi la 6 luni.

România în epidemie

Rezultatele studiului vin în plină epidemie de rujeolă în România. La sfârşitul lunii trecute, erau înregistrate aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în toată ţara, iar de la începutul anului, şase persoane care s-au îmbolnăvit de rujeolă şi s-au stins. Un raport al Ministerului Sănătăţii arată că epidemia s-a răspândit în 30 de judeţe. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Arad, Mureş şi Bistriţa, Timiş şi Cluj.

Focare au apărut în comunităţile în care au fost vaccinaţi prea puţini copii ori părinţii nu au respectat schemă completă de imunizare. Mai exact, la sfârşitul lunii trecute rujeola era înregistrată în 30 de judeţe, Aradul având cei mai mulţi bolnavi, şi anume 223. În Mureş erau 190 de cazuri, în Bistriţa - 128, în Timiş - 91, în Cluj - 90, în Caraş Severin - 39, în Braşov - 37, în Suceava - 34, în Hunedoara - 18, în Dolj - 15, în Bihor - 13, în Sălaj - 11, în Harghita şi Alba - câte şase, în Iaşi - cinci, în Olt - patru, în Sibiu, Bucureşti, Bacău, Constanţa - câte trei, Dâmboviţa, Neamţ, Brăila - câte două, iar în Giurgiu, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani, Buzău, Prahova, Vâlcea - câte un caz. Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. 

În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinaţi. Până la această dată au fost recuperaţi la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 — 15 ani", precizau zilele trecute oficialii Ministerului Sănătăţii. Totodată în zonele de focar a fost scăzută vârstă de vaccinare de la 12 la 7 luni. Vaccinarea se face la medicul de familie şi este gratuită.

Potrivit prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţionase „Matei Balş“ din Bucureşti, boala neurologică PESS pe care o poate da rujeola nu are tratament nicăieri în lume. 

„Este o complicaţie neurologică la distanţă a pojarului şi apare în maximum 5 ani de la contractarea rujeolei. Virusul pătrunde în creier şi îl face praf.  Persoana îşi pierde memoria, orientarea, cunoştinţele, în cele din urmă toate funcţiile motorii. Este o boală fatală, care nu are tratament nicăieri în lume“, atrage atenţia Streinu-Cercel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite