STUDIU Pe cine au pus românii în topul personalităţilor marcante: Ceauşescu, Brâncuşi ...
0Fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu şi marele sculptor Constantin Brâncuşi ocupă primele locuri într-un clasament al celor mai importante personalităţi istorice sau culturale ale României moderne şi contemporane. Concluzia aparţine celui mai recent studiu făcut de CT&Research, realizat la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre.
Concret, 26,6% din românii care au fost chestionaţi au considerat că Nicolae Ceauşescu este personalitatea istorică cea mai importantă pentru istoria modernă şi contemporană a României, acesta fiind urmat îndeaproape de Regele Mihai, considerat de 21,4% din respondenţi ca fiind personalitate marcantă în România modernă şi contemporană. Regele Carol I şi Regele Carol al II-lea completează şi ei clasamentul. Printre cei selectaţi de respondenţi se mai numără Corneliu Coposu (2,3%), Traian Băsescu (1,1%), Klaus Iohannis (1,0%) şi Emil Constantinescu (0,4%).
„Raportarea la monarhie şi la ceea ce a însemnat ea, cu valori şi simbolistică profundă, înseamnă, de fapt, o neraportare la clasa politică actuală”, explică profesorul Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre.
„Se apropie iarna, Crăciunul, e perioada în care a avut loc Revoluţia. Asta funcţionează ca un context care amorsează memorii. Şi în memoria oamenilor, Ceauşescu este activat în această perioadă”, spune şi profesorul Daniel David, psiholog.
Contribuţia discuţiilor din spaţiul public despre Brâncuşi
Potrivit studiului CT&Research, românii l-au ales pe Constantin Brâncuşi ca fiind personalitatea culturală cea mai importantă pentru istoria modernă şi contemporană a României. Mai exact, acesta a fost astfel considerat de 30,3% din respondenţi, fiind urmat îndeaproape de George Enescu, votat de 18,5% din români. Topul este completat de Nicolae Iorga - 8,8%, Mircea Eliade - 6,2% şi Gheorghe Zamfir - 6,1%. Printre personalităţile culturale numite de români se mai numără şi Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea şi Sergiu Celibidache.
„În legătură cu Brâncuşi, au existat tot felul de emisiuni despre acesta în ultima perioadă, au fost şi discuţii în spaţiul public legate de el şi de faptul că a dorit să-şi doneze operele statului român. Practic, în mintea noastră se activează lucruri care sunt concurente cu contextul pe care îl trăim şi atunci când ni se pune o întrebare se activează acele lucruri care sunt deja amorsate de context”, mai arată psihologul Daniel David.
Parte a proiectului „Agresiuni identitare şi patrimoniu nematerial", sondajul, prima cercetare comparativă pentru regiunile istorice Transilvania, Moldova, Muntenia şi Basarabia (R. Moldova), a fost realizat la nivel naţional, în perioada 13 - 21 noiembrie, pe un eşantion multistratificat, probabilistic de 1.400 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.