STUDIU Patru români din 10 consumă apă neverificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din 10 români consumă apă neverificată. Cel puţin aşa arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori care atrage atenţia că buletinele de analiză a apei nu sunt afişate zilnic, aşa cum ar fi normal.

Mai mult, studiul APC evidenţiază că există diferenţe majore între judeţe din perspectiva costului pentru apa potabilă practicat de societăţile comerciale care asigură alimentarea cu apă. Concret, cel mai mare cost pentru apa potabilă este în judeţul Prahova, urmat de Buzău, Constanţa, Suceava şi Galaţi, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor. La pol opus, cele mai mici costuri pentru apa potabilă sunt practicate în judeţele Gorj, Harghita, Timiş, Olt şi Cluj, notează analiza citată. 

„Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate aşa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenţie deosebită apei. În privinţa calităţii apei potabile furnizată în sistem centralizat, la nivel naţional există diferenţe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia”, a explicat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele APC. 

Sute de cazuri de intoxicaţii cu nitraţi în mediul rural

Acesta susţine că la ora actuală, 36.3% din populaţia României nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă, cele mai mari probleme fiind în mediul rural, unde încă se înregistrează sute de cazuri de intoxicaţii acute cu nitraţi, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar.

„E grav şi că, din ce am observat, consumatorilor nu li se prezintă zilnic parametrii de potabilitate a apei consumate în sistem centralizat. Solicităm direcţiilor de sănătate publică judeţene, dar şi celei din municipiul Buucreşti să respecte legea şi să oblige societăţile comerciale care asigură acest serviciu public să publice zilnic buletinele de analiză a apei”, completează Costel Stanciu, preşedintele organizaţiei de protecţia consumatorilor. 

Potrivit specialistului, buletinul de analiză a apei oferă informaţii despre calitatea apei şi are acelaşi rol ca şi eticheta produsului alimentar. „Nu poţi vinde apă fără buletin de analiză, aşa cum nu poţi vinde produse alimentare procesate fără etichetă”, a precizat Stanciu. 

Nu există analize aferente fiecărei zile

Studiul făcut de APC arată că, din perspectiva buletinelor de analiză a apei, s-a constatat că acestea sunt afişate o dată pe lună, în zile diferite de la lună la lună. Nu s-a găsit nicio societate comercială cu buletine de analiză a apei aferente fiecărei zile calendaristice.

Asta contravine legislaţiei, notează APC, conform căreia producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul şi să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite. 

În ceea ce priveşte apa care curge la robinet, ea trebuie să fie sanogenă şi curată. Mai exact, apa trebuie să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană. 

Scandalul apei din Bucureşti, fără răspuns

Referitor la scandalul apei potabile din municipiul Bucureşti, care a izbucnit la începutul acestui an, Asociaţia Pro Consumatori arată că, deşi a trimis solicitări către Primăria Capitalei şi către Ministerul Sănătăţii pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate în urmă cu câteva săptămâni, nu s-a primit niciun răspuns, deşi consumatorii bucureşteni au fost afectaţi. 

În ultimii 50 de ani, consumul mondial de apă a crescut continuu, tendinţă care se va menţine şi în viitor sub influenţa creşterii populaţiei, dar mai ales a creşterii economice din ţările în curs de dezvoltare. Aproape jumătate din locurile de muncă disponibile la nivel mondial sunt în sectoare de activitate dependente de resursele de apă. Dintre acestea, agricultura şi industria alimentară se remarcă drept cei mai mari consumatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite