STUDIU Copiii din România petrec aproape 23 de ore pe săptămână în faţa televizorului sau a calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil din România petrece circa 22,7 ore pe săptămână în faţa ecranului, în condiţiile în care micuţii din Belgia şi Olanda nu stau în faţa calculatorului sau a televizorului mai mult de 15 ore. Datele sunt desprinse dintr-un studiu derulat pe o perioadă de trei ani în şapte ţări europene.

Potrivit studiului internaţional „EPODE pentru promovarea egalităţii în ceea ce priveşte starea de sănătate”, factorii care îi determină pe copii să petreacă mult timp în faţa ecranelor sunt existenţa unui televizor în dormitorul celor mici sau urmărirea programelor TV în timpul meselor în familie. România a fost devansată în clasamentul celor şapte state implicate în studiu doar de Bulgaria, unde copiii stau chiar şi 25 de ore pe săptămână în faţa micului ecran.

Studiul arată că doar jumătate din părinţii români contolează timpul petrecut de copiii lor în faţa ecranului. De altfel, aceeaşi cercetare arată că situaţia economică şi educaţională a familiei poate fi asociată cu 25% din prevalenţa obezităţii la bărbaţi şi 50% la femei.

„Mediul parental în care se naşte şi se dezvoltă un copil este esenţial. Inegalităţile în sănătate apar şi din cauza condiţiilor economice şi al nivelului de educaţie al familiilor. Modificarea percepţiilor şi a comportamentelor necesită mult timp. Studiul EPHE arată că, odată ce obiceiurile bune sunt incorporate în practica zilnică a familiei, acestea pot fi durabile - un semnal pozitiv pentru o abordare bazată pe familie şi pe comunitate în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii din copilărie şi în rândul populaţiilor”, a declarat Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei PRAIS, iniţiatorul mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”.

Obezitatea la copii în România

Peste 40% dintre copii români sunt supraponderali sau obezi, iar ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că o mare parte dintre aceştia au dezvoltat şi afecţiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal, precum sunt diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemiile sau hipertensiunea.

principalele greşeli pe care părinţii le fac atunci când vine vorba de alimentaţia copilului ţin de numărul zilnic de mese oferit acestora, de cantitatea de mâncare oferită, de aşa numitele “recompense dulci” primite în urma unor mese copioase, de alegerea unor alimente mai puţin sănătoase din lipsă de timp sau din confort, de ignorarea semnalelor venite din partea copiilor, dar şi de puterea exemplului, spun specialiştii.

Pe aceeaşi temă:

Poporul nu mai e minţit cu televizorul: cum ajung copiii tăi să se distreze şi informeze

Dacă eşti un om din generaţia anilor '80 şi crezi că ai fost minţit cu televizorul, ar trebui să ştii că viitorul va fi cu alte minciuni. Televizorul nu mai e de interes.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite