STUDIU Care este cea mai mare frică a medicilor rezidenţi din România. Aceştia se tem că nu vor fi medici buni odată ce finalizează pregătirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii rezidenţi spun că nu sunt bine pregătiţi în România FOTO Adevărul
Medicii rezidenţi spun că nu sunt bine pregătiţi în România FOTO Adevărul

Frica de eşec şi frica de a comite erori se numără printre cele mai mari provocări ale medicilor rezidenţi pregătiţi în România. Totodată, medicii se tem că nu vor fi medici buni odată ce finalizează programul de rezidenţiat, care îi nemulţumeşte pe trei sferturi dintre ei.

Concret, 76% dintre medicii rezidenţi români s-au declarat nemulţumiţi în ceea ce priveşte calitatea generală a programului de rezidenţiat desfăşurat în România, potrivit unui studiu medijobs.ro. 

Potrivit cercetării, 85% dintre medicii rezidenţi au declarat că nu sunt mulţumiţi de cunoştinţele teoretice dobândite în timpul programului de rezidenţiat, în vreme ce doar 9% s-au declarat mulţumiţi şi 6% dintre respondenţi s-au declarat foarte mulţumiţi în legătură cu acest aspect.  

În ceea ce priveşte practica, 68% dintre medicii rezidenţi s-au declarat nemulţumiţi de calitatea pregătirii din timpul programului de rezidenţiat, în vreme ce 20% dintre aceştia au mărturisit că sunt mulţumiţi şi doar 12% dintre respondenţi au declarat că sunt foarte mulţumiţi de practica efectuată în clinică sau spital. 

Vor echilibru între viaţa personală şi cea profesională

Studiul a evidenţiat şi care este cea mai mare frică a medicilor rezidenţi. Drept consecinţă a nemulţumirii lor faţă de calitatea programului de rezidenţiat, cea mai importantă provocare citată de 58% dintre respondenţii la studiu o reprezintă frica de eşec şi frica de a comite erori medicale. A doua cea mai importantă provocare, menţionată de 53% dintre medicii rezidenţi, o reprezintă dezvoltarea abilităţilor clinice necesare specializării, în vreme ce menţinerea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională reprezintă a treia cea mai importantă provocare, conform unui procent de 49% dintre respondenţi.

„Studiul a mai arătat că 58% dintre medicii rezidenţi au teama că nu vor fi medici buni, odată ce vor începe să profeseze ca medici specialişti”, arată documentul. 

Medicii au fost rugaţi să formuleze şi o serie de sugestii privind pregătirea:

1. Îmbunătăţirea pregătirii teoretice şi predarea mai multor cursuri 

2. Mai mult timp petrecut cu pacienţii şi mai multă practică în spital, sub supravegherea medicilor coordonatori, inclusiv efectuarea mai multor proceduri specifice specialităţii. 

3. Îmbunătăţirea relaţiei cu medicul coordonator şi implicarea mai mare a acestuia în pregătirea medicului rezident. 

4. Reducerea birocraţiei şi a numărului de documente pe care rezidenţii le completează, care consumă din timpul dedicat, în mod normal, studiului şi practicii medicale.

5. Respectarea programei de rezidenţiat.

6. Plătirea gărzilor, valabilă pentru toţi anii de rezidenţiat, inclusiv anul 1. 

7. Actualizarea bibliografiei de studiu pentru cursuri şi examene, precum şi publicarea tuturor tratatelor şi cursurilor necesare rezidenţilor în limba română. 

8. Creşterea salariilor tuturor rezidenţilor.

9. Facilitarea accesului rezidenţilor la cât mai multe congrese şi workshop-uri, gratuitatea sau scăderea taxei de participare a rezidenţilor la aceste evenimente.

10. Respectarea programului de lucru al rezidenţilor şi acordarea posibilităţii de a se odihni după gardă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite