STUDIU Angajaţii români au devenit cu 12,5% mai profitabili în ultimul an şi demisionează tot mai des

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii din România au devenit mai profitabili în ultimul an, în condiţiile în care indicatorul „rentabilitatea medie a capitalului uman”, ce reflectă profitul generat de un angajat pentru fiecare leu încasat sub formă de salariu, a crescut cu 12,5% în ultimul an, arată un studiu publicat miercuri de PwC România. Studiul arată că şi numărul de demisii a crescut semnificativ, pe fonsul creşterii opoerunităţilor de angajare din România.

Studiul PwC Saratoga 2016 arată că rentabilitatea medie a capitalului uman a ajuns în România la 1,44 în România, ceea ce înseamnă că, la fiecare leu încasat sub formă de salariu, un angajat român produce un profit de 1,44 lei firmei care îl angajează, arată news.ro. „Această evoluţie se datorează în principal creşterii profitabilităţii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", susţine PwC.

Totuşi, există diferenţe semnificative de la un sector economic la altul în ceea ce priveşte eficienţa angajaţilor.

„Rata cea mai ridicată a rentabilităţii capitalului uman s-a înregistrat în sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a creşterii susţinute a consumului. Se observă, de asemenea, îmbunătăţirea rentabilităţii capitalului uman în sectorul bancar, semn că măsurile de eficientizare luate în ultimii ani, precum şi controlul strict al costurilor îşi arată roadele”, a declarat liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane în cadrul PwC România, Horaţiu Cocheci.

Unele sectoare au o rată foarte mare a demisiilor

Studiul indică şi o creştere a ratei de încetare a contractelor de muncă, până la 18,7% în 2016, faţă de 14,1% în anul precedent, generată de creşterea numărului  de demisii ale angajaţilor, concomitent cu o stabilizare a îconcedierilor. „Aceste fenomene reflectă o dinamică crescută a pieţei muncii şi o accentuare a competiţiei pentru atragerea angajaţilor", menţionează PwC.

Specialiştii în resurse umane din România subliniază că unele sectoare se confruntă de mult timp cu o rată foarte mare a demisiilor. Astfel, în sectorul de retail, angajaţii sunt predispuşi să îşi schimbe locul de muncă pentru diferenţe salariale mici.

Însă studiul arată că nuărul de demisii a crescut la toate categoriile de personal din România, cu excepţia personalului administrativ, iar cel mai mare avans s-a înregistrat în rândul managerilor, de peste 40% faţă de anul precedent - de la 6,6% la 9,5%.

„Spre deosebire de segmentul de muncitori, unde decizia de a părăsi organizaţia este determinată de motive de natură financiară, angajaţii din segmentul de management vizează, în general, posturi care presupun provocări profesionale mai complexe. Din acest motiv, companiile vor fi nevoite să dezvolte programe interne care să dea managerilor oportunitatea de dezvoltare profesională şi avansare în carieră (de exemplu, programe de „job rotation” sau de mobilitate internaţională”, a comentat managerul pentru servicii de consultanţă în resurse umane în cadrul PwC România, Nicoleta Dumitru.

Companiile au majorat angajările

Specialiştii subliniază că, pe fondul crizei de forţă de muncă calificată, companiile au majorat angajările, iar costul recrutării unui angajat a crescut în România cu 14%, de la 229 euro la 262 euro.

Ne confruntăm cu o competiţie din ce în ce mai intensă pentru atragerea angajaţilor care să susţină creşterea şi să valorifice oportunităţile de pe piaţă. Pentru a ieşi învingătoare din această competiţie, este nevoie ca organizaţiile să utilizeze metode si instrumente din ce în ce mai sofisticate pentru identificarea candidaţilor potriviţi (de exemplu, accesarea comunităţilor virtuale de experţi sau utilizarea canalelor de social media) şi pentru atragerea acestora”, a explicat Dumitru.

Ultimele statistici oficiale arată că numărul de şomeri a ajuns în octombrie la circa 522.000, aproape de nivelurile minime după criză, iar rata şomajului a stagnat la 5,8%.

De asemenea, numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al treilea trimestru cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 62.900.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite