STUDIU Afacerile durabile, cheia pentru independenţa financiară a ONG-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare problemă a organizaţiilor neguvernamentale este lipsa fondurilor, astfel că cele mai multe ONG-uri se orientează către antreprenoriat social, astfel încât, pe lângă componenta socială, organizaţia să poată obţine independenţă financiară. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de compania Petrom.

Potrivit cercetării, 74% dintre organizaţiile neguvernamentale se confruntă cu lipsa fondurilor, 39% cu dezinteresul instituţiilor de stat, iar 36% se află în dificultate din cauza întârzierilor finanţărilor europene.

Deşi problemele reprezentanţilor societăţii civile au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, răspunsul acestor provocări este, spun reprezentanţii ONG-urilor, antreprenoriatul social, adică dezoltarea unei afaceri care, pe lângă scopul de face profit, se adresează şi unei cauze sociale. Astfel, 88% dintre participanţii la studiu spun că antreprenoriatul social este o oportunitate de dezvoltare şi autosusţinere a organizaţiei.

ONG-urile româneşti se orientează către afaceri care dezvoltă durabil

Programul „Atelierul de Pânză” care oferă alternative ecologice la sacoşede de plastic este exemplul perfect pentru o organizaţie care aplică regulile antreprenoriatului social: întreprinderea oferă locuri de muncă persoanelor cu handicap şi încurajează comunitatea să protejeze mediul.

„Pornind de la probleme actuale care afectează comunitatea bucureşteană, a apărut ideea de a oferi soluţii care să îmbine o abordare de mediu şi socială cu o componentă economică. Astfel a apărut ideea de a răspunde problemei poluării cu pungi de plastic creând un spaţiu de producţie unde sunt realizate sacoşe din pânză naturală, care oferă locuri de muncă persoanelor cu o situaţie socială aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociaţiei şi orientarea către independenţa financiară. Prin intermediul întreprinderii se pot genera venituri pentru a susţine alte proiecte şi reduce dependenţa financiară de factori externi”, a explicat Andreea Pandelescu, coordonator programe Atelierul de Pânză.

2% din impozitul pe venit, şansa ONG-urilor de a căpăta independenţă financiară

Fiecare cetăţean român contibuabil la bugetul statului poate ajuta organizaţiilor guvernamentale să îşi reducă dependenţa financiară, redirecţionând 2% din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală. Prevederea 2% din Codul Fiscal permite oricărui contribuabil, persoană fizică să redirecţioneze până la 2% din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

Potrivit datelor statistice puse la dipoziţie de Misterul Finanţelor Publice pentru anul fiscal 2011, 1.663.925 persoane au redirecţionat 2% din impozit către 26.032 entităţi non profit. Pentru anul in curs, data limită de depunere a formularelor de redirectionare a fost 25 mai.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research la comanda Petrom pe un eşantion reprezentativ de 100 de organizaţii nonguvernamentale din 20 de judeţe. Organizaţiile activează în domenii precum protecţia mediului, programe sociale, educaţie şi sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite