79% din români consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită din cauza pandemiei. În ce vaccin au încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La studiu au participat 910 persoane, dintre acestea 80% au mai spus că nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 Foto: Pixabay
La studiu au participat 910 persoane, dintre acestea 80% au mai spus că nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 Foto: Pixabay

Aproximativ 79% din români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, cu o creştere de 6% faţă de a doua parte a lunii decembrie 2020. De asemenea, în ce priveşte încrederea românilor în vaccinurile anti-COVID, 33% din ei nu au încredere în niciunul, conform studiului „Starea pandemiei în România. Percepţii şi reprezentări”, realizat de revista Avangarde.

Astfel, doar 14% din românii participanţii la acest studiu consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună în timp ce 79% au răspuns că lucrurile merg într-o direcţie proastă.

Totodată, 63% din respondenţi nu au acordat nici măcar o notă de trecere Guvernului României pentru modul în care a gestionat până în acest moment pandemia Covid 19, doar 21% acordând note de 4, 5 şi 6.

Când va reveni totul la normal

2% din români consideră că, la cum evoluează pandemia la nivel mondial, viaţa noastră ar putea reveni la normal în această vară, în timp ce 23% consideră că lucrurile se vor îndrepta abia în a doua parte a anului 2022.

Ce cred românii despre vaccinarea anti-COVID

În ce priveşte vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, 48% din respondenţi consideră că acest lucru este necesar pentru toată lumea, iar 32% nu consideră că acest lucru este important.

Dar în acelaşi timp, 33% din români spun că nu au încredere în niciunul dintre vaccinurile despre care s-a dezbătut public până acum, iar 13 % declară că au încredere în toate.

Totodată 24% au încredere în vaccinurile produse de Pfizer, 6% în vaccinurile produse de Moderna şi 3% în vaccinurile produse de AstraZeneca. Iar 1% din respondenţi au acordat „credit” vaccinurilor produse de compania americană Johnson&Johnson şi 1% celor produse de compania rusească Sputnik, care nu se administrează în ţara noastră.

Ce cred românii despre campania de vaccinare

59% din respondenţi consideră că de campania de vaccinare ar trebui să se ocupe în continuare Armata şi doar 12% consideră că aceasta ar trebui să fie preluată de Ministerul Sănătăţii.

De altfel, întrebaţi dacă consideră că actualul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va putea rezolva problemele legate de sistemul medical din România, 63% din români au răspuns cu „Nu” şi doar 11% cu „Da”.

Similar, 72% din respondenţi spun că nu sunt mulţumiţi de activitatea Ministerului Sănătăţii din acest an, 17% fiind mulţumiţi.

  

Metodologie

La studiu au participat 910 persoane, dintre acestea 80% au mai spus că nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Doar 12% au spus că au trecut printr-o infecţie cu coronavirus. 

Studiul a fost derulat în perioada 15 martie 2021 – 26 martie 2021, pe un eşantion de 910 subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României. 

Metoda de cercetare prin care au fost colectate datele în urma cărora s-a realizat studiul a fost CATI, adică interviurile telefonice. 

Marja de eroare pentru studiul Avangarde este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Studiu Avangarde Pandemia in Romania

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite