SRI - Legături periculoase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile nu stau tocmai pe roz în interiorul acestei instituţii, dovadă şi audierea maraton din Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig, audiere care, pe lângă răspunsurile banale, gen nu avem acoperiţi în Justiţie şi politică, de neimplicare în protestele de stradă, a arătat şi o anumită vulnerabilitate. O vulnerabilitate periculoasă pentru România, prin încercările de decredibilizare şi destabilizare a SRI.

În ultimii ani, opinia publică românească a acuzat tot mai mult implicarea SRI în lupta pentru putere în România. Chiar de impunerea unor oameni ai săi în fruntea principalelor instituţii ale statului. Pe de altă parte, cel mai important serviciu de informaţii a devenit ţinta unor atacuri puternice pe măsură ce acesta s-a implicat tot mai mult în lupta anticorupţie. Acum, a ajuns în postura ca la vârful conducerii, să fie acuzat că a întreţinut relaţii nefireşti cu persoane corupte.

Dacă până acum multă lume credea că instituţia în cauză are lucrători acoperiţi în toate domeniile importante ale societăţii româneşti, cred că ar trebui să ne punem, ca cetăţeni, avem acest drept, şi altfel de întrebări: Cum s-a ajuns în situaţia ca SRI să devină atât de vulnerabil, încât să cultive relaţii nefireşti cu persoane acuzate de fapte grave de corupţie? Cum au ajuns aceste persoane, gen Ghiţă, în cercurile înalte ale conducerii Serviciului, pentru ca mai apoi să poată avea la mână şi şantaja? Cine sunt acoperiţii din SRI şi pentru cine lucrează aceştia?

Întrebările pot continua, dar nu cred dacă vom afla răspunsurile vreodată. Cât despre controlul Parlamentului asupra acestui Serviciu, acesta a fost mai mult formal până acum, iar aparenţele ne indică faptul că nici de acum înainte nu va fi altfel. De altfel, practica subterană, curentă, privind obţinerea şi controlul puterii în România este dominată de folosirea dosarelor, şantajelor şi a informaţiilor compromiţătoare. Popular spus, este practica avutului la mână, reciproc, între principalii actori eligibili să conducă şi să facă legile în această ţară. După cum se pare, nici serviciile de informaţii secrete nu fac excepţie de la această practică.

Este evident că lucrurile nu stau tocmai pe roz în interiorul acestei instituţii, dovadă şi audierea maraton din Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig, audiere care, pe lângă răspunsurile banale, gen nu avem acoperiţi în Justiţie şi politică, de neimplicare în protestele de stradă, a arătat şi o anumită vulnerabilitate. O vulnerabilitate periculoasă pentru România, prin încercările de decredibilizare şi destabilizare a SRI.

„Există interesul de a destabiliza o instituţie serioasă a statului român. Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României. Un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa inamicilor”, a spus Hellvig.

„SRI, împreună cu SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei, e al doilea contributor pe analiză la NATO după Statele Unite ale Americii, a declarat miercuri, la Parlament, directorul SRI, Eduard Hellvig, după audierea în comisia de control a SRI.

„Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent, la adresa SRI. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credinţă. Le voi trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei. Suntem conştienţi de lucrurile care s-au afirmat în spaţiul public", a adăugat Hellvig.

Cum va evolua instituţia SRI de acum încolo, cum îşi va rezolva problemele şi vulnerabilităţile, în ce direcţie o va lua şi cum va fi controlat de Parlament nu putem şti. Doar timpul ne va răspunde la aceste dileme. Până atunci însă, cetăţenii îşi pot exprima tot felul de păreri şi opinii, mai mult sau mai puţin avizate şi informate.

Cum sunt şi acestea exprimate pe forumuri:

„.. o institutie puternica ..." SI cine sta in spatele acestui inters ?
Oricum citeva figuri santajabile aflate la virful serviciului este o stratagema mult mai eficienta ...”

„Ghita si-a inceput cariera ca gainar de drept comun, fiind introdus de mama lui, Maria, in biroul lui Emil C, primarul Ploiestiului. Gruparea criminala astfel formata, a delapidat primaria pe achizitii IT la preturi umflate.

Intrebarea normala este: de ce s-ar inhaita SRI cu un gainar? Raspunsul este ca au fost acoperiti de un general al carui nume va fi dezvaluit in curand (te salut, stiu ca citesti asta, abia astept sa incepi sa ma cauti ca sa fii deconspirat), dovada ca se accepta mita si in SRI. Acesta si-a folosit o intreaga retea de influenta interna (denumita "ramura PSD") pentru a facilita protejarea lui Sebi ca si persoana cu acces la informatii clasificate, vaca lui de muls, asta pentru a il feri de anchete si cercetari, era un soi de imunitate. Multi din apropiatii lui, care l-au turnat de l-au rupt, l-au clasificat drept un om lipsit de scrupule si extrem de tupeist, merge dupa principiul "ori la bal ori la spital". Ghita e doar marioneta, sa asteptam si papusarul.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite