SONDAJ Câtă încredere au românii în căsătorie şi cât de mulţumiţi sunt de viaţa de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 46% dintre români au încredere deplină în căsătorie
Doar 46% dintre români au încredere deplină în căsătorie

Aproape 50% dintre români au foarte multă încredere în instituţia căsătoriei, în timp ce 10% au puţină încredere.  Mai mult,  doar 6 din 10 români căsătoriţi care au o relaţie susţin că sunt mulţumiţi de viaţa lor de cuplu.

Potrivit rezultatelor studiului „Familie şi viaţă de cuplu în România – percepţii şi reprezentări” realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, 46% dintre respondenţi au foarte multă încredere în instituţia căsătoriei, 34% au multă încredere în căsătoriei, în timp ce 3% au precizat că nu au nici multă, dar nici puţină încredere.

Pe de altă parte însă, 10% au precizat că au puţină încredere în căsătorie, 4% au spus că au puţină încredere, în timp ce 2% au spus că nu şti, iar 1% nu au vrut să răspundă la întrebare.

În rândul vârstnicilor, al respondenţilor din mediul rural şi din regiunea Moldova, căsătoria are cele mai ridicate cote de încredere.

   

sondaj casatorie

Pe de altă parte, peste 6 din 10 români căsătoriţi sau care au un partener susţin că sunt mulţumiţi de viaţa lor de cuplu. Printre cei mai puţini mulţumiţi sunt femeile şi respondeţii cu vârsta cuprinsă între 51 şi 65 de ani şi cei cu studii medii.

Mai exact, 63% dintre români sunt foarte mulţumiţi de viaţa de cuplu pe care o au în prezent, 32% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce 3% sunt destul de nemulţumiţi. 1% dintre respondenţi s-au declarat foarte nemulţumiţi de viaţa de cuplu, iar 1% au refuzat sî răspundă.

Majoritatea românilor vor doi copii

Întrebaţi „Care este numărul ideal de copii între-o familie?”, 64% dintre respondenţi au răspuns cădoi copii,iar 22% au spus că trei, iar 8% au răspuns că patru sau mai mulţi, în timp ce 3% au spus că un singur copil.

Pe de altă parte, 1% dintre respondeţi au răspuns că niciunul, 1% a spus că nu ştiu, iar 2% au refuzat să răspundă.

„Românii împărtăşesc cu partenerul, într-o mare măsură, aceleaşi atitudini sociale, standarde morale, dar nu în mod necesar şi orientarea politică. În timp ce acordul privind atitudinile legate de sexualitate scade pe măsura ce vârsta respondenţilor creşte şi creşte odată cu gradul de educaţie al respondenţilor, în privinţa atitudinilor legate de religie trendul este invers proporţional cu educaţia respondenţilor. Opţiunile politice sunt comune partenerilor, pe măsură ce aceştia înaintează în vârstă şi odată cu creşterea nivelului de educaţie al respondenţilor”, potrivit informaţiilor furnizate de IRES.

88% dintre respondenţi au declarat că respectul este foarte important într-o căsnicie, iar 84% cred ca este foarte important ca partenerii să vorbească unul cu celălalt, iar 83% spun că este important să se discute problemele. 

La polul opus se regăseşte aparteneţa etnică, 29% dintre respondenţi spunând că este important, în timp ce 11% spun că este importantă apartenenţa politică.

sondaj casatorie


Violenţa în familie, pricipalul motiv de  divorţ

Violenţa unuia dintre parteneri, infidelitatea, lipsa iubirii sau alcoolismul prezent la unul dintre parteneri sunt printre motivele pentru care divorţul este considerat acceptabil de către cei mai mulţi dintre români.

Astfel, 86% dintre respondenţi sunt de părere că divorţul este acceptabil atunci când unul dintre parteneri este violent, iar 75% spun că este accepta divorţul atunci când partenerul este infidel.

Dacă unul dintre parteneri este bolnav de mult timp este un motiv de divorţ pentru 6% dintre respondenţi.

   

sondaj casatorie

Raportarea românilor la partener

Potrivit rezultatelor obiţinute de IRES, femeile trebuie să îndeplinească, în principal, caracteristici care ţin de familiei: să fie o mamă bună, o soţie bună, să aibă grijă de familie, să fie harnică şi abia apoi să aibă caracteristici legat de viaţa socială: să fie sociabilă, educată.  Într-o mai mică măsură, femeia trebuie să aibă pasiuni, să fie independentă, religioasă, frumoasă sau supusă.

   

sondaj casatorie

Bărbatul trebuie să îndeplinească, în principal, caracteristici care ţin de familie: să fie oun soţ bun, un tată bun, să aibă grijă de famili, după care acesta trebuie să aibă un loc de muncă, să fie educat, să fie harnic, să fie sociabil şi să fie un bun gospodar. De asemenea, bărbatul trebuie să fie inteligent, să fie independent, să aibă pasiuni, să fie religios, să fie frumos, dar şi să fie supus.

sondaj casatorie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite