Ministrul Muncii spune că românii nu vor să muncească: „mulţi preferă să stea în şomaj o perioadă maximă decât să accepte un loc de muncă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că „foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”.

„Foarte multe persoane, trebuie să o recunosc, chiar dacă am să le supăr, preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, să accepte un loc de muncă ce li se oferă. Coada cea mai mare era la vize ca să rămână în şomaj şi nu ca să stea la coadă să găsescă un loc de muncă şi, ca atare, după fiecare bursă a locurilor de muncă rămân multe locuri de muncă neocupate”, a declarat Câmpeanu, citată de Mediafax.

Ministrul Muncii a discutat cu mai mulţi angajatori, care s-au plâns că îşi găsesc greu personal pe care se pot baza.

„Azi (vineri - n.r.) am venit pentru a angaja confecţioner textile. Am găsit câteva persoane, puţine cu experienţă, majoritatea fără. Deşi le-am spus că vârsta nu contează, nu au fost foarte hotărâte. Sunt multe posturi în oraş pe acest segment, însă oamenii vin, stau puţin şi apoi pleacă. Ei spun că din cauza salariului, dar până la urmă nu stau suficient pentru a demonstra că pot produce ceva pentru banii pe care îi iau”, a spus reprezentantul unei firme de confecţii din Hunedoara, Alexandra Georgeta.

Un alt angajator, reprezentant al unei restaurant din municipiul Hunedoara, a susţinut că a selectat două persoane şi că speră că acestea vor fi serioase.

Ministrul a mai explicat că şomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la o valoare de 25 la sută, ceea ce ar reprezenta „pragul de alarmă”, din cauza numărului mare de tineri absolvenţi care au început deja să solicite ajutor de şomaj.

Programe care să reducă şomajul în rândul tinerilor

Potrivit ministrului, România se află sub media europeană în ceea ce priveşte şomajul tinerilor, ţara noastră înregistrând acum un indicator de circa 23,8 la sută, însă şi-a arătat temerea că, din cauza numărului mare de absolvenţi, care nu au luat examenul de bacalaureat şi care au început deja să solicite ajutor de şomaj, s-ar putea atinge „pragul de alarmă” de 25 la sută.

„Probabil că, pe măsură ce tinerii absolvenţii care nu au luat bacalaureatul se vor înscrie, această cifră care a fost de 23,7 la sută, apoi a ajuns la 23,8 la sută, ar putea ajunge la 25 la sută, ceea ce este pragul de alarmă în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor. Chiar dacă la nivel de ţară suntem sub media europeană, în ţară sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, şi mă refer la zona Moldovei şi zona de sud a ţării”, a spus ministrul Muncii.

Câmpeanu a adăugat că la nivelul Ministerului Muncii se încercă elaborarea unor programe menite să reducă şomajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cât mai multor fonduri europene prin programul „Garanţia pentru tineri”, ce se va aplica din ianuarie 2014 şi care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite