Situaţia epidemiologică riscă să scape de sub control. Cum ar trebui să reacţioneze autorităţile
0Gradul de infectare creşte constant în Bucureşti şi va atinge în această săptămână 7,5/1.000, rată la care, teoretic, s-ar impune noi restricţii, printre care şi interdicţia de circulaţie după ora 20.00. Medicii atrag atenţia că situaţia va scăpa de sub control dacă nu se iau urgent măsuri mai dure.
Capitala a mai făcut, ieri, un pas spre rata de infectare la care, conform reglementărilor, se vor introduce noi măsuri de restricţionare a circulaţiei. Astfel, în Bucureşti s-a ajuns la o rată de infectare cu noul coronavirus de 7,06 la mia de locuitori, iar în zonele limitrofe Capitalei, în judeţul Ilfov, acest indicator al impactului COVID-19 în populaţie tinde spre noi recorduri, ajungând la 8,51 la mie.
Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a declarat pentru „Adevărul” că situaţia epidemiologică riscă să scape de sub control. „Pragul de 7,50 va fi atins în Bucureşti, în câteva zile, sigur în această săptămână. Noile restricţii au fost impuse destul de târziu, lucru care a alimentat pandemia. Oamenii, cel puţin o bună parte dintre ei, se dovedesc tot mai puţin disciplinaţi. Şi trebuie să ţinem cont că numărul de infectări zilnice anunţate nu este cel real. În funcţie de zonele în care se testează, numărul real al celor infectaţi este de 5 până la 15 ori mai mare decât cel raportat. Deci acele raportări din care aflăm rata de infectare sunt numai vârful aisbergului COVID-19. Adevărata rată de infectare nu o ştim, doar o putem deduce. Oricum, din punct de vedere epidemiologic, lucrurile nu stau bine deloc”, a precizat Emanoil Ceauşu.
Modelul occidental
Medicul infecţionist mai susţine că actualul val al pandemiei poate fi oprit numai în anumite condiţii. „Ştiu că doare din punct de vedere economic, dar trebuie spus că sunt obligatorii măsuri restrictive mai dure, poate nu chiar ca cele de anul trecut, dar oricum mai dure, asemănătoare celor luate acum în Occident. În plus, trebuie făcută o testare mai largă cu teste rapide sau RT-PCR. Numai în aceste condiţii actualul val pandemic va putea fi oprit pe la sfârşitul lunii mai. Ne aşteaptă vreo două luni foarte grele, pentru că vaccinarea nu a cuprins încă un procent suficient de mare al populaţiei pentru a putea avea impact asupra SARS-CoV-2”, a averizat expertul.
Şi profesorul Răzvan Cherecheş susţine că actuala campanie de imunizare are deocamdată un impact prea mic pentru a influenţa evoluţia pandemică. „Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru - n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici”, a explicat Răzvan Cherecheş. Profesorul a spus că, în urma campaniei de vaccinare, „valul respectiv va fi semnificativ mai mic, pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic”.
El susţine că românii ar putea renunţa la masca sanitară de protecţie „cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022”. „(...) în România, eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.), moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a apreciat Răzvan Cherecheş.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, ieri, erau internaţi la Terapie Intesivă 1.398 de pacienţi. În plus, au fost confirmate alte 3.825 de noi îmbolnăviri din peste 14.000 de teste efectuate. Conform algoritmului expus de medicul Emanoil Ceauşu, de fapt, în România s-au înregistrat ieri în jur de 20.000 de noi îmbolnăviri de COVID-19. Cert este că, de duminică până luni, au fost raportate alte 120 de decese ale unor persoane cu COVID-19. Într-un top cinci al ratelor de infectare, judeţul Ilfov (8,51/1.000) este primul, urmat de Bucureşti (7,06/1.000), Timiş (5,98/1.000), Cluj (5,71/1.000) şi Braşov (5,18/1.000).
Restricţii şi proteste
Drept urmare, Bucureştiul se apropie de rata de infectare de 7,5/1.000, moment în care ar trebui să se interzică circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00-5.00. Vor fi exceptaţi de la această regulă cei care merg la serviciu, la vaccinare sau la medic şi cei care îngrijesc persoane în vârstă. În plus, cu unele excepţii, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii îşi vor închide porţile la ora 18.00.
Restricţiile promise de autorităţi au scos, duminică, în stradă cetăţeni din 24 de oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara. Potrivit Jandarmeriei Române, în 7 dintre aceste localităţi s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane, şi au fost aplicate peste 200 de sancţiuni, în valoare de aproape 100.000 de lei. „La nicio manifestaţie nu au fost înregistrate incidente de natură să tulbure ordinea publică”, potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei Române. Sancţiunile au fost aplicate, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. „Vom analiza imaginile operative pentru identificarea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au încălcat legea”, mai arată Jandarmeria.
Numai în Bucureşti, la protestele din Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 29 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.000 de lei.
Ce ne aşteaptă în viitorul apropiat
Lucrurile nu stau deloc bine, arată şi profesorul Răzvan Cherecheş, specialist în politici de sănătate publică, pe pagina lui de Facebook. „Numărul de cazuri noi în creştere în România (cu testarea aşa cum este)! Ţările care au reuşit să scadă numărul de cazuri au făcut-o cu testare, anchete epidemiologice, izolarea celor expuşi, purtarea măştii în spaţiile publice şi restricţii de circulaţie”, scrie Răzvan Cherecheş.
Specialistul e de părere că restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere.
„Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie”, scrie Cherecheş.
Biostatistician: „Diviziunea dintre relaxaţi şi epuizaţi va creşte“
Biostatisticianul Octavian Jurma scrie şi el că a sesizat anumite neconcordanţe între măsurile instituite prin ultima hotărâre a CNSU. „Surprizele sunt: 1. Aceste măsuri nu se iau la nivel naţional sau judeţean, ci doar la nivel local. 2. Circulaţia între localităţile carantinate şi cele verzi sau galbene nu este restrictionată. 3. Pragul este arbitrar pus foarte sus astfel încât măsurile se iau tardiv. Practic, statul şi-a asumat răspunderea de a impune măsuri diferenţiate la nivel local, unde, aşa cum se vede în Timişoara, vor fi contestate inclusiv legal de către liderii politici locali care au o agendă diferită de cea a Ministerului Sănătăţii. Astfel, diviziunea dintre relaxaţi şi epuizaţi va creşte şi şansa noastră de a ţine pandemia sub control va scădea. Nu înţeleg de ce măsurile nu s-au impus national, ca să includă şi judeţele repetente la testare. Încurajăm iarăşi turismul viral, răsplătim repetentii şi penalizăm premianţii care nu se pot păzi de importul de virus chiar dacă îşi reduc incidenţa la zero în carantină”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.