Sirenele au împânzit Capitala, de Ziua Naţională a Ambulanţei: „Îi rugăm pe români să ne ofere prioritate în trafic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Sirenele unui convoi uriaş de ambulanţe, care a străbătut marţi străzile Capitalei, i-au oprit pe trecători în loc. Din fericire, n-a fost vorba de vreun dezastru, ci despre prima festivitate organizată de Zilei Naţionale a Ambulanţei. Nu mai puţin de 40 de ambulanţe din toate colţurile ţării au defilat prin centrul oraşului, în prima misiune lipsită de presiunea timpului.

Astfel, cu ocazia sărbătoririi a 109 de existenţă a primei „Salvări” din România, medicii de ambulanţă au dorit să transmită un mesaj românilor: „Acordaţi-ne prioritate în trafic!”

Festivitatea a început în Piaţa Constituţiei, la primele ore ale dimineţii. 

„Istoria trebuie sărbătorită cu privirea spre viitor. Ce s-a întâmplat în ultimii ani cu sistemul de urgenţă este un pas major, că serviciile de ambulanţă au devenit parte a sistemului de intervenţii şi că în 2014 s-a înfiinţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat medicul Raed Arafat, prezent la festivitate.

Un bilanţ făcut public de reprezentanţii cadrelor medicale de la Ambulanţă arată că în primele şase luni ale anului 2015 doctorii şi asistentele de aici au intervenit în 1.580.241 de cazuri.

Şoferii nu acordă prioritate ambulanţelor în misiune

Însă din când în când, printre victimele pe care cadrele medicale de la Ambulanţă le tratează se regăsesc şi colegi de-ai lor, care devin victime ale accidentelor rutiere, în timpul misiunilor de salvare, din cauza lipsei de respect din trafic. Astfel, la festivitate, între medicii care stăteau aliniaţi băţos în uniforme făcea notă discordantă o doamnă aflată într-un scaun cu rotile.

„Noi venim preluăm bolnavii cu ambulanţa, dar nu ştim dacă noi înşine ne mai întoarcem seara acasă. Avem aici o colegă cu un accident nefericit în misiune şi ne mai amintim de încă doi morţi. Pe această cale, rog românii să conştientizeze că este important să dea prioritate serviciilor de ambulanţă”, a strigat emoţionat doctorul Cristian Grasu.

De altfel, emoţiile au reprezentat o constantă a întregului eveniment. Pe cât de stăpâni pe situaţie sunt în misiune medicii în care atâţia oameni îşi închină ultima speranţă, pe atât de mult s-a plâns la prima aniversare a Zilei Ambulanţei.

„De Ziua Naţională a Ambulanţei ne dorim sănătate, ca să putem să îi ajutăm şi pe alţii”, a răspuns cu ochii înlăcrimaţi unul dintre medicii sosiţi din provincie, pentru festivitate. „Dorim să vedem mai multe eforturi pentru dotarea Serviciului de Ambulanţă”, a adăugat şi un medic mureşean.

În prezent, flota naţională de ambulanţe este formată din 2.105 maşini cu diferite dotări, 5 şalupe medicale şi două şalupe de transport şi 10.418 angajaţi, din care 9.497 personal operativ de intervenţie. De altfel, la festivitatea din Capitală a defilat şi o şalupă adusă de la Tulcea.

„Folosim şalupa cel puţin o dată pe zi. Mai greu ne este iarna, deoarece aceste bărci moderne nu răzbesc prin gheaţă şi trebuie să apelăm la nişte bărci mai vechi, dintr-un metal mai rezistent, dar care înaintează foarte greu. Uneori facem şi 3-4 ore până la pacient”, a explicat un medic tulcean.

După defilarea convoiului de la Piaţa Constituţiei până la Piaţa Victoriei şi înapoi, scăldată de salutările şi bliţurile trecătorilor, medici de ambulanţă se pregătesc în această seară de bal, urmând ca de miercuri să îmbrace din nou uniforma de salvare.

Prima „Salvare” românească a fost condusă de vizitiu

Prima „Salvare” din România a apărut în 28 iulie 1906 în Bucureşti la iniţiativa privată a profesorului Nicolae Minovici, sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor”. Echipajul era format din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de doctorul Minovici. Salvarea a început să funcţioneze regulat la 1 august 1907. În acest mod, România a devenit al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria.

Salvarea a participat activ în Primul Război Mondial totalizând 148.798 de cazuri în Bucureşti şi Iaşi. În 1931, profesorul Nicolae Minovici teoretizează pentru prima oară în lume „Împingerea actului medical calificat la locul accidentului”. Salvarea este naţionalizată în 1948. În 1995, Staţia de Salvare a Municipiului Bucureşti şi Staţiile de Salvare din întreaga ţară dobândesc personalitate juridică devenind Servicii Judeţene de Ambulanţă. Din 1995 şi până în prezent, Serviciile Publice de Ambulanţă din România s-au dezvoltat continuu din punct de vedere al dotării cu autosanitare şi aparatură medicală, cât şi din punct de vedere al creşterii numărului de personal medical calificat în urgenţă medicală în prespital.

Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi al Municipiului Bucureşti sunt reprezentate pe linie socială de către Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România încă din anul 1995, iar pe linie profesională de Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România, înfiinţată în 1998.

În toamna anului 2005, la şedinţa trimestrială a Serviciilor de Ambulanţă din România, întâlnire organizată de Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România, în prezenţa Ministrului Sănătăţii de atunci, s-au pus bazele creării unui Sistem Naţional de Urgenţe medicale prespital format din Serviciile Publice de Ambulanţă şi SMURD, sistem care în 2006, prin Legea 95 s-a legiferat, astfel Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (astăzi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov) au devenit Servicii Publice de Ambulanţă din România, fiind Servicii Strategice de interes naţional. Serviciile Publice de Ambulanţă au un rol de bază în Sistemul Naţional de Urgenţe Medicale prespital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite