Se întoarce vremea rea. ANM a emis Cod galben de furtuni şi ninsori pentru aproape toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare de Cod galben de furtuni şi ninsori în zona de munte. Aceasta va fi valabilă de marţi, de la ora 9.00, şi până miercuri, ora 21.00.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali pe arii extinse vor fi ploi, temporar mai intense, astfel că se vor cumula local cantităţi de apă de peste 20 - 30 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 50 de litri pe metru pătrat. 

La altitudini mai mari de 1.700 de metri, în special în Carpaţii Meridionali, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare.

De asemenea, specialiştii mai anunţă că în zonele atenţionate, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 55 - 65 de kilometri pe oră, iar la munte rafalele vor depăşi 70 de kilometri pe oră.

„În sudul, sud-estul şi centrul ţării valorile termice diurne vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă din an”, anunţă ANM.

Codul galben este valabil pentru Bucureşti şi pentru judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa Năsăud, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Teleorman şi Vâlcea.

cod galben

Pompierii, pregătiţi să intervină

Ca urmare a emiterii avertizării de Cod galben, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că peste 3.000 de pompieri militari cu 1.000 mijloace tehnice specifice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele pentru care meteorologii au emis atenţionarea.

„Având în vedere că sunt preconizate ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori în zonele montane, care pot produce efecte asupra populaţiei şi mediului, în judeţele aflate sub incidenţa atenţionărilor de vremea rea, IGSU a dispus asigurarea rezervei de personal şi activarea, la nevoie, a grupelor operative pentru intervenţia imediată”, potrivit unui comunicat emis de IGSU.

Conform sursei citate, la nevoie, echipajele serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă vor fi dislocate, în cel mai scurt timp în zonele de risc pentru evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite