… Să fie cinstiţi, să nu fure şi să nu mintă! E GREU?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ţineţi minte ultima scenă din filmul „Once Upon a Time in America“ al lui Sergio Leone,cu De Niro şi James Woods în rolurile principale? Mai ţineţi minte maşina de gunoi care înghiţea lacomă şi nepăsătoare un cadavru aruncat în grabă, un cadavru peste care veneau în valuri alte şi alte gunoaie?

Imaginea acelui cadavru acoperit într-o fracţiune de secundă de mormanele de deşeuri era cutremurătoare. Maşina părea că nu se va mai opri niciodată... aşa cum nu se vor opri nici crimele, nici cadavrele, nici hoţiile... totul pare zadarnic.

Ni s-au scos ochii cu organizarea scrutinului pentru postul de primar... pe toate televiziunile,„băieţii” se ceartă întruna fără ruşine, fiecare îşi susţine partidul de la care mănâncă o pâine... şi, în această goană după bani, nimeni nu pare să obosească. Dar cetăţenii României sunt din ce în ce mai obosiţi şi mai prost trataţi. TVA-ul a scăzut şi medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe, cu toate promoţiile care ţi se bagă în ochi, în nas, în urechi şi în suflet. În fiecare seară aflăm că un alt parlamentar, senator sau primar „incoruptibil” (că de asta l-am ales) a devenit peste noapte corupt şi este pasibil de închisoare. Dacă ai pierdut sau ţi s-au furat actele, poţi să te spânzuri.

Fiecare pe locul pe care îl ocupă este ŞEF şi nu se lasă până nu îţi arată... asta.

La secţia de poliţie de care aparţin, la intrare este un ghişeu pe care scrie: Informaţii. Acolo începe calvarul. Vrei doar să întrebi unde ar trebui să te îndrepţi pentru evidenţa populaţiei, dar cum ai deschis gura ţi se spune: „Aşteptaţi, vă rog”... Fiindcă poliţistul citeşte ceva care poate dura şi 15 minute.

- Păi, de ce trebuie să aştept dacă aici scrie: Informaţii şi nu este nimeni înaintea mea? La cine să mă informez, dacă dumneavoastră citiţi în timpul programului?

- V-am spus să aveţi răbdare...

Nu ştiu de ce am avut impresia că lipseşte ceva după „răbdare”... Ah, ştiu...„tovarăşe”.

Parcă îmi citeşte gândul şi îmi indică scârbit camera unde ar trebui să intru. Era vizavi, la o distanţă de 1 m. Pentru asta m-a ţinut zece minute.

În noua încăpere, un miros pestilenţial, nici nu puteai respira. Mă întreb, pentru a suta oară, cât costă un săpun… Trei ghişee şi o încăpere de 2 pe 2.

Oamenii sunt răbdători, prea răbdători, de teamă că vor fi bruftuluiţi şi trimişi acasă, să mai caute nu ştiu ce hârtie care lipseşte de la dosar.

La ghişeul la care mi-a venit rândul, brusc, s-a lăsat geamul în jos cu zgomot, ca o ghilotină... peste cuvintele mele: „Fiţi amabil, aş vrea să ştiu dacă...” Bine că nu s-a lăsat peste mâna mea.

Mişcarea cu ghilotina am înţeles-o cinci minute mai târziu, fără prea mare efort.

CINEVA a intrat peste rând şi omul a fost rugat să rezolve „mai repede”, aşa că a folosit „ghilotina”.

În spatele geamului, nişte doamne trecute de prima tinereţe, machiate foarte puternic, se zbenguie ca nişte capre şi îşi compun mimica feţei după vârsta, genul şi starea socială a preopinenţilor. Una dintre ele face fotografii pentru actul de identitate şi îţi dă câteva indicaţii „artistice". În general, cei din fotografii apar cu nişte feţe de criminali.

Am ieşit de acolo afară în stradă, la aer, fiindcă mă sufocam. Nu ai cu cine vorbi.

Eu nu merg cu metroul, dar am auzit acum o lună scandalul cu spaţiul dintre peron şi vagon... Şi de victima sau victimele cărora li s-a prins piciorul în acel spaţiu.

Au fost găsite zeci de kg de carne stricată, Doamne... Am uitat în ce magazin. Inspectorii cărau carnea cu cărucioarele...

Copiii nou-născuţi fac dializă...

La coafor, aflu de la tânăra care mă coafează că băieţelul ei a venit de la şcoală cu păduchi... da, aţi citit bine: PĂDUCHI.

- Nu se poate, am exclamat eu plină de revoltă.

- Ba da, când am fost la farmacie să iau un medicament cu care să-l ung pe scalp pe copil, farmacista mi-a confirmat că nu sunt prima persoană care vine să întrebe şi să cumpere aşa ceva.

Peste noi toţi, pluteşte lipsa de respect şi indiferenţa!

Voiam să propun un model de primar şi am uitat. Nu mai am nicio pretenţie!

Să fie cinstit, să nu fure şi să nu mintă! Este greu?

p.s. Tocmai am aflat că Ludovic Orban şi-a retras candidatura şi că este cercetat de DNA

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite