S-a inversat raportul: sunt mai puţine femei şomere decât bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata şomajului la femei este mai scăzută decât cea a bărbaţilor FOTO Adevărul
Rata şomajului la femei este mai scăzută decât cea a bărbaţilor FOTO Adevărul

Pentru prima dată, în România sunt mai mulţi bărbaţi şomeri decât femei, asta în condiţiile în care raportul este, de obicei, invers. Aşa arată cele mai recente statistici ale Institutului Naţional de Statistică.

Concret, în luna aprilie, rata şomajului a fost estimată la 5,5% la nivel naţional, ea fiind de 6,2% în cazul bărbaţilor şi de 4,6% în cazul femeilor. Inversarea raportului femei - bărbaţi este regăsită şi în datele pe aprilie ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţie care foloseşte o altă metodă de calcul a ratei şomajului. Specialiştii în muncă admit, însă, că fenomenul este unul nemaiîntâlnit, dar spun că el are la bază un cumul de factori.

„Explicaţiile vin din tipul de joburi sezoniere, unde au prioritate femeile. De pildă, pe zona de servicii turistice, în hoteluri, în restaurante sau bucătărie discutăm de angajaţi-femei. În anii trecuţi, când erau multe locuri disponibile în construcţii, bărbaţii erau cei care aveau întâietate. Este prima oară când apare o asemenea schimbare a structurii şomajului”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Femeile rămân în continuare discriminate”

Potrivit acestuia, un alt motiv pentru care în România au existat în luna aprilie mai mulţi angajaţi femei decât bărbaţi îl constituie disponibilizările masive făcute anul trecut, când au fost daţi afară foarte mulţi angajaţi din industria minieră, ocupată cu predilecţie de bărbaţi.

„E o chestiune-unicat, dar nu am putea spune că angajatorii au o preferinţă pentru femei. Femeile rămân în continuare discriminate la locul de muncă şi chiar la angajare, unora li se interzice să facă copii. Nu s-a mai întâmplat până acum să fie şomajul mai mic în rândul femeilor”, a completat şeful BNS.
Locurile de muncă vacante se adresează femeilor

Oficiali din Ministerul Muncii arată că, în luna aprilie, rata şomajului în rândul bărbaţilor a fost de 5,59%, iar la femei de 4,59%. „Sunt foarte multe locuri de muncă vacante care se adresează femeilor, în domenii precum vânzările, industria textilă, unde nu se angajează, de regulă, bărbaţi. Noi avem în evidenţă două categorii de şomeri, cei care primesc indemnizaţie şi cei care nu mai primesc indemnizaţie, dar care rămân în baza noastră de date şi care îşi caută în continuare un loc de muncă”, au precizat oficialii.

Însă, Dumitru Costin spune că există şi posibilitatea ca persoane care au beneficiat de şomaj să fi ieşit din bazele de date. „Foarte mulţi români sunt raportaţi ca fiind ocupaţi cu agricultura de subzistenţă sau ca fiind ocupaţi cu gospodăria. În realitate, rata şomajului din România ajunge la 20%”, a completat sindicalistul.

Peste 600.000 de şomeri în aprilie

Potrivit INS, rata şomajului ajutată sezonier a fost în aprilie de 6,9%, cu 0,1 puncte procentuale atât peste cea de la finalul lunii anterioare, cât şi faţă de aprilie 2014. Aceleaşi date arată că numărul şomerilor, în vârstă de 15 - 74 de ani, a fost de 628.000 în aprilie, în creştere faţă de luna martie, când existau 623.000 de şomeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite