Românii din Italia, sfătuiţi să nu lucreze „la negru”. La ce riscuri se expun peste jumătate din româncele din peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Femeile care lucrează în străinătate sunt mai predispuse la abuzuri decât bărbaţii, arată o analiză a Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.), în contextul în care 62% dintre româncele care lucrează în Italia sunt îngrijitoare la „negru”. Astfel, sechestrarea, violul, traficul de persoane, exploatarea sunt doar câteva dintre riscurile la care se supun emigranţii care muncesc fără acte.

În contextul în care Italia găzduieşte peste un milion de români, iar majoritatea dintre ei lucrează “la negru”, Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) lansează campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii “la negru” şi a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în ţările Uniunii Europene. 

Potrivit Confederaţiei, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbaţii, iar majoritatea româncelor lucrează ca „badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, autorităţile italiene arată că peste 62% dintre badante lucrează la negru, 24 de ore din 24, în condiţii, de multe ori, umilitoare.

C.A.P.I.M.E.D. îi atenţionează pe românii care vor să lucreze în Italia că muncă fără acte nu oferă protecţie socială din partea Statului, iar acceptarea unui loc de muncă “la negru” poate avea consecinţe foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul şi exploatarea până la epuizare. Totodată Confederaţia le cere românilor care vor să plece să muncească în Diaspora să se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autorităţile din Italia au primit foarte multe plângeri referitoare la exploatare prin muncă sau sechestrare şi înşelăciune.

Lista neagră a „ţeparilor”

În cadrul proiectului, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o listă a firmelor de intermediere care prezintă un grad mare de risc şi un ghid de bune practici pe care trebuie să-l urmeze românii care vor să lucreze în Italia şi care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.

“Am lansat această campanie în contextul în care există o comunitate foarte mare de români care lucrează în Italia, în fapt, cea mai mare din Europa, şi au nevoie să fie reprezentaţi foarte bine în raport cu autorităţile italiene şi cu angajatorii. Ce este îmbucurător, românii au început să-şi cunoască drepturile dobândite ca urmare a aderării României la Comunitatea Europeană, mulţi au început să nu mai accepte să lucreze fără acte şi vor să fie respectaţi aşa cum merită. Confederaţia va iniţia, în viitorul apropiat, şi alte proiecte prin care va continua lupta şi împotriva altor fenomene grave la care sunt supuşi românii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care românii stabiliţi în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, îşi pot deschide o afaceri şi pot concura de la egal la egal cu cetăţenii din acele ţări”, declară Andrei Carmen Luminiţa, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii, stabilită de 25 in Italia si de 6 ani prezenta Sicilia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite