România, sub zodia furtunilor. Când şi unde sunt aşteptate noi vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ploi şi vijelii ce a intrat în vigoare aseară şi este valabil până mâine-dimineaţă. Vremea rea va persista însă până la sfârşitul acestei săptămâni, atrag atenţia specialiştii, care subliniază că fenomenele extreme pe timpul verii devin tot mai dese.

Nu scăpăm de extremele naturii! Ieri, meteorologii au emis un Cod galben de ploi şi vijelii, pentru 30 de judeţe, ce a intrat în vigoare de luni seară şi va fi valabil până mâine- dimineaţă. Însă nici atunci nu vom scăpa de capriciile vremii. Meteorologii avertizează că, practic, vom avea de-a face cu condiţii meteo dificile pe parcursul întregii săptămâni, vremea începând să revină pe un făgaş normal doar de săptămâna viitoare. Asta în condiţiile în care vijeliile din ultimele zile au provocat deja pagube în toată ţara 11 localităţi din 7 judeţe şi 3 drumuri naţionale fiind grav afectate.

Cod galben de ploi şi furtuni începând de ieri

Concret, de aseară, judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea se află sub avertizare Cod galben de ploi şi vijelii. În aceste zone, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 60 de litri pe metru pătrat, iar disconfortul termic va fi şi el accentuat.

De asemenea, în toate zonele de munte, din aceste regiuni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, descărcări electrice, averse cu caracter torenţial şi căderi de grindină. „În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi local 50 - 60 de litri pe metru pătrat”, anunţă meteorologii.

Ploile de zilele acestea nu ne scapă însă de caniculă. Astfel, experţii spun că cel puţin în cursul zilei de marţi, în sudul şi estul Munteniei, vestul Dobrogei, sudul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 şi 35 de grade. 

„Instabilitatea atmosferică accentuată va continua să se manifeste pe parcursul întregii săptămâni. Ne aşteptăm la fenomene precum vijelii, descărcări electrice, ploi însemnate cantitativ ce vor depăşi 50-60 de l/metru pătrat şi căderi de grindină“, a explicat pentru „Adevărul” meteorologul de serviciu. De miercuri vor scădea semnificativ şi temperaturile, urmând să se înregistreze şi cu câteva grade în minus faţă de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. 

Vremea va reveni la normal abia de săptămâna viitoare, când vor fi maxime între 30 şi 33 de grade Celsius, iar ploile vor dispărea.

Meteorolog: Furtunile pe timp de vară apar tot mai des

Meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a explicat că această coexistenţă a fenomenelor extreme pe timpul verii încep să devină tot mai dese. „Şi anii trecuţi ne-am confruntat cu astfel de fenomene, însă în acest sezon furtunile au devenit mai dese, provocând mai multe pagube în anumite zone ale ţării. De la un an la altul, aceste fenomene încep să ne ia tot mai puţin prin surprindere, iar asta pentru că în ultimele veri ne-am tot confruntat cu valori de temperatură ce depăşeau 38-39 de grade Celsius, dar şi cu fenomene de instabilitate atmosferică, însemnând furtuni, descărcări electrice, ploi accentuate şi cer înnorat.“

Vremea rea a provocat pagube în toată ţara

Întreaga ţară a fost afectată de fenomenele meteo extreme din ultimele zile. Unsprezece localităţi din şapte judeţe ale ţării au fost măturate, în ultimele zile, de furtuni, care au pus la pământ stâlpi şi copaci, şi au produs inundaţii locale şi aluviuni care au blocat mai multe drumuri, potrivit ultimului bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). 

La începutul săptămânii, patru judeţe au fost sub Cod galben de inundaţii locale, cinci au înregistrat Cod portocaliu de furtuni, iar ANM a emis alte 41 de atenţionări şi avertizări de fenomene meteorologice periculoase, care au vizat o mare parte din ţară. În plus, cincisprezece judeţe, inclusiv Capitala, au fost sub Cod galben de caniculă timp de trei zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite