România este în grafic în ceea ce priveşte implementarea Paşaportului Covid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatul verde digital, cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene, nu este un paşaport şi nici o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie Foto: Arhivă
Certificatul verde digital, cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene, nu este un paşaport şi nici o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie Foto: Arhivă

România a început demersurile privind certificatul verde de vaccinare despre care se discută la nivel european şi se lucrează la acest demers în care sunt implicate mai multe instituţii, potrivit autorităţilor. Certificatul verde de vaccinare ar urma să fie implementat la începutul acestei veri.

"Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS -  este un demers european şi România a început de mai mult timp toate... e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a afirmat, marţi după-amiază, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, conform News.ro

El a menţionat că România este "în graficul" stabilit la nivel european cu privire la implementarea acestui certificat. Certificatul verde de vaccinare la nivelul Uniunii Europene are ca termen de implementare luna iunie a acestui an, însă există unele state care au solicitat un termen mai lung, de şase săptămâni, ca să poată armoniza sistemele pe care le au cu sistemul european care va fi implementat.

În ceea ce priveşte un certificat similar care să fie folosit pe plan intern, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că "nu s-a discutat acest lucru, vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

De altfel, certificatul verde digital, cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene, nu este un paşaport şi nici o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, dar acest document standard, acceptat de toate statele membre, va funcţiona ca un facilitator al călătoriilor, a precizat săptămâna trecută comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Comisarul european a subliniat că unul dintre principiile importante care stau la baza concepţiei acestui certificat este cel al nediscriminării.

Potrivit acesteia, orice cetăţean al UE care călătoreşte şi deţine un astfel de document ar trebui să fie scutit de restricţii de liberă circulaţie în acelaşi mod ca membrii statului în care acesta călătoreşte.

Aceste certificate vor respecta toate regulile de protecţie a datelor personale, vor conţine doar informaţii esenţiale care nu vor fi păstrate de nicio altă ţară decât cea emitentă. Cetăţenii vor cere autorităţilor naţionale eliberarea unui certificat, care poate fi stocat pe un dispozitiv mobil, pe telefon, sau poate fi în formă fizică, pe hârtie.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite