Meniu de Paşte - recomandările nutriţioniştilor
0Produsele tradiţionale de Paşte ar trebui cumpărate strict din locuri autorizate şi nu de pe marginea drumului, chiar dacă preţurile pot părea atractive. Specialiştii atrag atenţia că cei care cumpără miel, ouă sau lapte de la colţ de stradă îşi pun sănătatea în pericol şi riscă să fie păcăliţi la cântar.
Nici produsele care se găsesc la ofertă în lanţurile de magazine nu ar trebui să ajungă în casele românilor, dat fiind faptul că acestea au un termen de valabilitate mic. Depozitarea produselor este şi ea la fel de importantă, cu atât mai mult cu cât produsele tradiţionale sunt perisabile, arată specialiştii.
„Mai ales în perioada aceasta ofertele sunt foarte atractive. Trebuie să fim de două ori mai atenţi, în special atunci când discutăm de carne de miel sau ouă, produse care au un impact asupra sănătăţii. Cel mai important este ca ele să fie cumpărate din spaţii autorizate, astfel încât să fim siguri că au fost monitorizate şi că au un lanţ al trasabilităţii”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS).
Analiză de la veterinar pentru carnea de miel
De pildă, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară. De asemenea, mieii sau iezii care sunt sacrificaţi pe loc trebuie să ajungă direct în posesia consumatorului final, după ce au fost examinate şi marcate, arată oficiali din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), adăugând că în perioada 30 martie - 12 aprilie carnea poate fi achiziţionată din spaţii temporare autorizate de către instituţie.
„Carnea de miel nu trebuie cumpărată din stradă, riscăm ca ea să aibă probleme de calitate dar şi să fim înşelaţi la cântar, care nu este omologat. Produsul trebuie să aibă analiză de la medicul veterinar, să aibă ştampilă ovală, altfel nu este bun pentru consum”, a mai arătat Mierlea.
Cum recunoaştem ouăle proaspete
În ceea ce priveşte ouăle din comerţ, preşedintele ANPCPPS spune că, depozitate incorect, ele prezintă un mare pericol pentru sănătate. Concret, ouăle proaspete sunt cele care au coaja cu aspect mat, rugos, în timp ce ouăle vechi au o coajă lucioasă şi netedă. La consum nu ar trebui să ajungă cele cu coaja crăpată ori lovită, produsele urmând a fi retrase de la vânzare de către inspectorii veterinari.
„La un examen simplu a densităţii în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade”, subliniază ANSVSA.
Şi vopseaua trebuie aleasă cu grijă, mai spun specialiştii. „Există culori care pătrund prin coajă, acele vopseluri nu sunt bune. Este important să fim atenţi la coloranţi, la ingredientele din vopsea şi la termenul de valabilitate”, a explicat Mierlea.
Combinaţia ideală de alimente
Însă nu doar specialiştii în siguranţa alimentară au formulat o serie de recomandări în perioada premergătoare Paştelui. În toiul pregătirilor, medicii atrag atenţia că bolnavii cronici şi cei care suferă de afecţiuni hepatice sau digestive riscă să ajungă la camerele de urgenţe dacă nu consumă cu prudenţă meniul de sărbători - carne de miel, drob, prăjituri, salate bogate în maioneză.
Potrivit medicului nutriţionist Luminiţa Florea, alimentele de origine animală trebuie introduse treptat după o perioadă de post. „Încercaţi să gătiţi alimentele, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, abur, la grătar, prin fierbere şi evitaţi prăjelile sau alimentele cu un conţinut mare de grăsimi animale sau uleiuri”, a conchis nutriţionistul.
Consum moderat de alcool şi mişcare între mese
Mesele bogate de Paşte pot dubla numărul pacienţilor cu probleme digestive care ajung la urgenţe. Prin urmare, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool şi mişcare între mese, pentru o digestie optimă.
Vopseaua de ouă din comerţ conţine şi 10 E-uri
35% din vopselele pentru ouăle de Paşte care se găsesc în comerţ au 7 E-uri, iar 5% au chiar 10 E-uri, arată un studiu făcut anul trecut. Spre exemplu, vopseaua lichidă de ouă Carmin în culorile roşu, verde, galben şi albastru, de la Dr. Oetker, avea la data controlului 10 E-uri, opt E-uri au fost găsite în vopseaua lichidă „Magia Culorilor“ (galben, verde, albastru, roşu şi portocaliu) şi în vopseaua pudră de ouă sidefată de la S.C. Polyrom IMPEX S.R.L.
Urmează vopseaua verde, cu două E-uri, în timp ce vopseaua bulgărească lichidă în culori diferite (portocaliu, verde, albastru şi roşu) şi cea românească în nuanţe mai ciudate cum ar roz, mov, bleu sau vernil au fiecare câte trei E-uri.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.