RAPORT România, codaşă în Indexul European de Diabet 2014. Specialist străin: „În ţara voastră, tratarea diabetului nu este o prioritate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.7 milioane de români suferă de diabet FOTO Adevărul
Peste 1.7 milioane de români suferă de diabet FOTO Adevărul

România ocupă locul 27 din cele 30 de ţări cuprinse în Indexul European de Diabet 2014, un studiu comparativ paneuropean privind prevenirea şi tratamentul diabetului zaharat.

Concret, studiul lansat de asociaţia de cercetare Health Consumer Powerhouse arată că ţara noastră se află la coada clasamentului. Mai prost decât românii la tratarea diabetului zaharat stau ţări precum Estonia, Lituania şi Bulgaria.

În schimb, politicile de sănătate adoptate de ţările nordice i-a plasat în fruntea topului întocmit de asociaţia Health Consumer Powerhouse. Astfel, Suedia, Olanda şi Danemarca au reuşit să adune cel mai mare scor, potrivit raportului.

Potrivit directorului Indexului European de Diabet, doctorul Beatriz Cebolla, România ar trebui să raporteze eficienţa procedurilor, precum consultaţiile regulate. De asemenea, numărul pacienţilor care beneficiază de controale succesive anuale ar trebui să crească, mai spune medicul, într-un interviu acordat unui site de specialitate.

Lipsă de diabetologi în România  

În opinia doctorului Cebolla, România ar trebui să pună bazele unui registru naţional de diabet bine pus la punct şi să consolideze procesul de educare uniformă a pacienţilor.

„Este binecunoscut faptul că România are o problemă cu lipsa diabetologilor. Cei existenţi trebuie să prioritizeze, fiindcă nu au destul timp să se ocupe de toată lumea. Asta înseamnă că, de pildă, pacienţii cu mai multe comorbidităţi, cu mai multe probleme, sunt mai bine îngrijiţi decât cei care sunt recent diagnosticaţi şi cu puţine complicaţii”, a declarat Beatriz Cebolla, adăugând că în România diabetul „nu reprezintă o prioritate”.

Diabetul face ravagii în România

Datele centralizate au arătat că numărul românilor care suferă de diabet zaharat este aproximativ de două ori mai mare decât cel al persoanelor existente în evidenţele medicilor diabetologi, arată studiul PREDATORR.

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6 la sută, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, după Turcia. Rezultatele studiului arată că aproximativ 1.750.000 de români suferă de diabet zaharat.

Rezultatele studiului arată un alt lucru deosebit de îngrijorător. Doar o treime din populaţia ţării are greutatea normală, 31,4% suferă de obezitate, 34,6%, de suprapondere şi aproape 3% de obezitate morbidă.

Indexul European de Diabet 2014

Pe aceeaşi temă:

STUDIU: Ţigările electronice îi ajută pe fumători să se lase de fumat mai bine decât metodele clasice

Fumătorii care încearcă să se lase de fumat au o şansă cu 60% mai mare să reuşească dacă trec pe ţigările electronice, decât dacă ar folosi produse pe bază de nicotină ca plasturii sau guma de mestecat, potrivit unui nou studiu.

Miracole medicale care demonstrează că ştiinţa a atins noi culmi: ochiul bionic sau mâna artificială

Medicina modernă este uimitoare. Cercetările privind dezvoltarea a noi metode de ajutor pentru oamenii care înainte nu aveau nicio şansă la viaţă normală, cum ar fi regenerarea nervilor pentru cei care şi-au pierdut auzul sau repararea leziunilor coloanei vertebrale pentru cei care nu mai pot umbla, au atins noi culmi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite