Radiografia dură a sistemului făcută de ministrul Sănătăţii a stârnit furia medicilor şi admiraţia pacienţilor
0Afirmaţiile făcute de Vlad Voiculescu, care a vorbit deschis despre corupţia din sistem, dar şi despre numeroasele nereguli peste care dă zi de zi în instituţia pe care o conduce au stârnit furia medicilor şi admiraţia pacienţilor. Aceştia din urmă sunt de părere că şeful de la Sănătate a dat dovadă de curaj.
Radiografia dură pe care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut-o sistemului de sănătate la doar o lună de la instalarea în funcţie a stârnit furia medicilor care consideră că tânărul ministru nu are suficientă vechime în sistem ca să compare sistemul de sănătate cu unul de tip feudal, în care tot ce contează este sistemul, nu oamenii.
„Dacă trăieşti într-un turn de fildeş vei avea o imagine deficitară a ce se întâmplă în sistem”, susţin doctorii din marile spitale. Practic, declaraţiile ministrului au împărţit specialiştii în două tabere. Dacă o parte dintre medici consideră că Voiculescu a exagerat atunci când a asemănat corupţia din Sănătate cu un cancer şi sistemul, per ansamblu, cu o feudă, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale sunt de părere că ministrul a dat dovadă de curaj. La rândul lor, pacienţii apreciază reacţia ministrului şi îşi pun speranţele în măsurile pe care acesta le va lua până la finalul mandatului.
„Unele lucruri din sistemul nostru sanitar sunt greu de înţeles pentru un om care e şcolit în afară şi care este din afara sistemului de sănătate. Nu e greşit ce spune, dar faptul că i-a pus pe toţi cei din baza sistemului, mă refer la cei 50.000 de doctori, pe acelaşi plan e frustrant pentru doctorii care îşi fac meseria cu dedicaţie”, este de părere doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
„Colegi de-ai mei s-au simţit jigniţi că tocmai capul sistemului de sănătate le-a transmis că se poartă ca feudalii. Şi, totuşi, spitalele noastre sunt pline cu pacienţi”, a completat Borcean. Cât priveşte declaraţia ministrului potrivit căreia nimeni nu ştie câţi medici se află în România, Borcean a precizat că, dacă ar fi vrut, ministrul ar fi putut să-i ceară chiar lui statistici despre numărul de medici pentru că la Colegiul Medicilor din România sunt listele cu toţi doctorii care profesează la stat sau în privat.
Medic: „Se înţelege că tot sistemul trebuie înlăturat”
La rândul său, medicul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cataloghează declaraţiile făcute de ministrul Sănătăţii ca fiind exagerate. În schimb, chirurgul spune că îi mai acordă credit noului ministru având în vedere faptul că a ajuns să managerieze un sistem complet străin. „Totuşi, să fii de patru săptămâni în fruntea unui sistem şi să faci asemenea remarci nu mi se pare în regulă. Într-o lună ar trebui să înveţi să lucrezi cu oamenii, sigur avea o idee despre numărul de medici, de exemplu, dacă se purtau discuţii cu Colegiul Medicilor şi dacă existau discuţii inclusiv cu DSP-urile, pe care le are în subordine. Dacă trăieşti într-un turn de fildeş vei avea o imagine deficitară a ce se întâmplă în sistem”, a precizat Chirculescu.
Referitor la corupţie, Chirculescu a spus că din declaraţiile lui Vlad Voiculescu se înţelege că tot sistemul de sănătate ar trebui înlăturat. „Înseamnă că trebuie să extirpe aproape întreg sistemul care este feudal până într-o anumită măsură. Dar, atenţie, asta nu se întâmplă doar la noi ci şi în alte ţări, unde şeful de clinică îşi alege oamenii cei mai pregătiţi”, a completat chirurgul toracic.
Doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române, susţine că declaraţiile oficialului sunt inadecvate. „A fost o declaraţie abracadabrantă. Nu poţi să te întrebi din acel fotoliu de ce operaţiile au preţuri diferite de la un spital la altul. E normal să nu ai costuri la fel, pentru că au regii diferite”, a explicat Paveliu.
Pacienţi: „De ce să negăm adevărul?“
Pe de altă parte, ministrul are sprijinul organizaţiilor din Sănătate, care sunt de părere că radiografia făcută sistemului actual de sănătate este una corectă.
„Puţini miniştri au avut curajul să recunoască faptul că în sistem este atât de multă mizerie. Ascultând acele declaraţii, am fost revoltat să aflu care este starea acestui domeniu, de care depindem toţi. Chiar dacă unii sau alţii au început să îşi dea cu părerea şi să-l pună la colţ pe Voiculescu, arătând că nu e din sistem, adevărul este că trebuie luate măsuri pentru a soluţiona ce se întâmplă în Sănătate. Din păcate, mandatul său nu e unul de siguranţă”, au arătat reprezentanţi din rândul asociaţiilor de pacienţi, care spun că instabilitatea a fost cuvântul de ordine în Sănătate în această perioadă.
„Consider că a dat dovadă de curaj şi sinceritate, dar nu de diplomaţie. Ce a spus domnia sa nu ne este nou, nici curios, dar nu era necesar. Chiar dacă are un mandat foarte scurt, poziţia sa, ca ministru al Sănătăţii trebuia să fie întâi una de stabilitate, siguranţă şi încredere. Atât oamenii din sistem cât şi publicul larg vor să vadă că un ministru are viziune şi le inspiră siguranţă, nu mesaje catastrofale. Multor miniştri le lipseşte diplomaţia”, a arătat şi Mihai Copăceanu, psiholog.
De ce diferă costurile operaţiilor de la un spital la altul
Potrivit managerilor de spitale, costurile operaţiilor diferă de la o unitate sanitară la alta după ce acestea au fost clasificate în urmă cu câţiva ani, în mandatul lui Cseke Attila. Atunci, unităţile sanitare au fost clasificate pe cinci categorii, în funcţie de secţiile pe care le deţineau. În consecinţă, dacă spitalele precum Floreasca şi Universitar au fost considerate spitale de maximă competenţă, unităţile sanitare mici, precum cele orăşeneşti sau judeţene, au fost incluse în categorii inferioare.
Tot atunci, au fost stabilite şi preţuri pentru manevrele medicale, dar şi tariful pe caz ponderat. Prin urmare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează aproape 1.800 de lei pentru un pacient operat la Bucureşti şi 1.400 de lei pentru un pacient care a fost operat la Spitalul din Caransebeş, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean. „Din aceşti bani spitalul trebuie să asigure cele trei mese pe zi, analize de laborator, medicamente, şi actul medical în sine. Ar veni cam 200 de lei pe zi, dacă un pacient ar sta internat cam 6-7 zile”, a completat Borcean.
„E nevoie de politici bazate pe dovezi, nu pe interese de moment“
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că instituţia pe care o conduce va acorda o atenţie deosebită colectării de date. Asta pentru a putea pune bazele unei strategii pentru forţa de muncă din Sănătate. Voiculescu a subliniat că nu cunoaşte numărul exact de medici care îşi desfăşoară activitatea în România şi nici nivelul şpăgii de la noi din ţară. „La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obţinute au fost diferite”, a explicat Voiculescu.
Oficialul a vorbit deschis despre corupţia din sistem, pe care a asemănat-o cu un cancer ce trebuie extirpat. Ministrul Sănătăţii a atras atenţia nu doar asupra corupţiei din sistem, ci şi asupra lipsei de organizare, prezentă nu doar în instituţia pe care o conduce ci şi în spitale şi cabinete medicale. „De fiecare dată când mă duc dimineaţa la birou, mi se pare că e ceva ireal. Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este <<feudal>>. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal este mai puţin vorba despre oameni — oameni buni, oameni răi — este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor”, a conchis Voiculescu.
Managerii de spitale, selectaţi diferit
Declaraţiile ministrului Voiculescu vin la doar câteva zile de la momentul în care acesta a decis că niciun concurs pentru funcţia de manager de spital nu va mai avea loc până la elaborarea unor noi criterii de selecţie. Printre acestea va fi şi raportarea infecţiilor nosocomiale.
„A sosit momentul pentru a analiza şi evalua oportunitatea de a face modificări la procedura de selecţie a viitorilor manageri. Este în lucru un proiect pentru un nou contract de management al spitalelor. Contractul trebuie modificat astfel încât să conţină criterii clare de performanţă, pe baza acestora să se poată face apoi şi o evaluare obiectivă a activităţii managerilor de spital”, declara pe 1 iunie purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.