UPDATE Proteste Sanitas în perioada următoare. Grevă japoneză şi în administraţia publică. Peste 10.000 de oameni şi-au întrerupt activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanitas va picheta Ministerul Sănătăţii FOTO Click
Sanitas va picheta Ministerul Sănătăţii FOTO Click

Federaţia Sanitas au pichetat marţi Ministerul Sănătăţii, dar şi pe 29 noiembrie şi 6 decembrie, în intervalul 11.00 - 13.00. Sindicaliştii fac aceste proteste în semn de solidaritate cu cei care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical. Tot marţi, sindicaliştii din administraţia publică au fost în grevă japoneză.

UPDATE Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat, marţi, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu secretarul de stat Monica Althamer, că sindicaliştii aşteaptă să fie chemaţi la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, dar că iau în calcul greva generală în cazul în care negocierile nu vor începe curând.

„Nu este o situaţie clară, aşteptăm să ne cheme la negocieri, dar suntem şi pregătiţi de luptă. Oricând vom da o contrapondere la un răspuns negativ sau la faptul că nu vor începe negocierile la noul contract colectiv de muncă. Ne gândim la orice, inclusiv la o grevă generală. Momentan, aşteptăm un răspuns din partea ministerului în următoarele zile şi apoi vom lua o decizie”, a declarat Leonard Bărăscu.

Bărăscu: „Protestul nu e legat de politică”

Liderul sindical a subliniat că protestul de marţi, când a fost pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, nu este legat de politică, ci e vorba strict de noul contract colectiv de muncă şi începerea negocierilor pentru acesta.

„Nu are legătură cu salarii, cu bani şi nu are legătură cu politicul despre care se vorbeşte în spate. Alegerile sunt alegeri, politicienii sunt politicieni, iar contractul colectiv de muncă este o biblie a fiecăruia în spital, după care se orientează atât managerul, cât şi asistentul, doctorul, muncitorul care trebuie să lucreze şi în anul următor”, a susţinut preşedintele Sanitas.

După discuţiile cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă înainte de aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite ar fi un act ilegal.

„Potrivit legii 62/2011, articolul 129, alineatul 3, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea contractului colectiv de muncă. Cu toate acestea, la articolul 138, avem alineatul 2, care spune că, prin excepţie de la articolul 129, alineatul 3, contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază în condiţiile legii după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. Practic, începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului ar fi un act ilegal", a declarat, marţi, Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: Protestul are legătură cu perioada electorală

Acesta a mai spus că este de părere că protestul sindicaliştilor are legătură cu perioada electorală, pentru că, susţine el, un protest se face atunci când nu au loc discuţii sau când acestea nu au un rezultat favorabil, iar discuţiile dinainte de negocieri nici nu au început.

„Nu cred că protestul de afară este lipsit de orice coloratură politică. Nu cred că s-ar fi întâmplat acest protest dacă nu ar fi fost perioada electorală în acest moment. Faci un protest atunci când nu ai fost primit la discuţii sau când discuţiile nu au rezultat în ceva favorabil. Discuţiile pe contractul colectiv de muncă nici măcar nu au început. Invitaţia a fost transmisă inclusiv astăzi. Discuţiile ar fi putut să înceapă atunci când cineva s-ar fi arătat interesat de ele. La noi, documentele sunt pregătite încă de ieri pentru a invita toate părţile implicate”, a explicat Voiculescu. 

„Repet, sunt discuţii, pentru că negociere, în sensul propriu al termenului, nu este posibilă în mod legal. Presupun că protestul din faţa ministerului nu este complet independent de perioada prin care trecem acum şi anume perioada electorală", a spus ministrul Sănătăţii.

UPDATE Nu doar sindicaliştii de la Sanitas protestează, ci şi funcţionarii publici. „1200 de primării şi aparate judeţene sunt în grevă japoneză, vorbim de câteva zeci de mii de oameni. Marea problemă este salarizarea, administraţia publică a rămas în urmă”, a explicat reprezentantul sindicaliştilor din administraţia publică.

Acesta susţine că doar Sănătatea şi Educaţia au beneficiat de majorări salariale, ceea ce nu este corect şi a creat o serie de nemulţumiri în rândul colegilor. De cealaltă parte, sindicatul Sanitas pichetează, între orele 11.00 - 13.00, sediul Ministerul Sănătăţii.

„Până acum, sănătatea nu a fost considerată un sector prioritar pentru cei care guvernează în prezent această ţară şi dorim să le aducem în atenţie, încă o dată, problemele cu care se confruntă angajaţii din sănătate şi asistenţa socială”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit Sanitas, este nevoie de o întâlnire cu oficialii din Ministerul Sănătăţii pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă.

Federaţia Sanitas a transmis, pe 4 noiembrie, o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, în care i-a cerut să îşi dea demisia şi să îşi ceară scuze faţă de cadrele medicale, acuzându-l că nu şi-a respectat promisiunile, în urma negocierilor.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, pe 3 noiembrie, că greva cadrelor medicale din Federaţia Sanitas este ilegală, soluţia instanţei nefiind definitivă, dar executorie.

Lider sindical: Este o stare de tensiune în rândul funcţionarilor publici

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a spus că funcţionarii publici şi personalul contractual protestează pentru că Guvernul şi Parlamentul au neglijat această categorie profesională şi nu i-au acordat în 2016 nicio creştere salarială.

„Pentru sănătate au acordat o creştere salarială, la fel şi pentru învăţământ, însă o măsură similară nu a fost luată şi pentru administraţia locală, ceea ce a creat o stare de tensiune în rândul funcţionarilor publici şi personalului contractual”, a precizat Oprescu, potrivit News.ro.

El a adăugat că protestul cu banderole pe braţ s-a dorit a fi un semnal de alarmă că este necesară modificarea şi completarea Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2016, astfel încât prevederile privind creşterile salariale să fie  aplicate unitar şi să includă şi angajaţii din administraţia publică locală. Oprescu a precizat că angajaţii din administraţie au decis să protesteze marţi pentru că miercuri ar urma să se discute în şedinţa Comisiei de muncă din Parlament OUG 43/2016.

Sebastian Oprescu a precizat că Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici nu este organizatorul acestui protest, dar susţine revendicările angajaţilor din administraţia publică locală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite