Propunere: Studenţii cu bursă de studiu la Facultatea de Medicină ar putea fi obligaţi să muncească în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la Universitatea de Medicină din primul an s-au înghesuit la deschiderea anului

Studenţii de la Medicină care sunt înrolaţi la buget ar putea fi obligaţi să semneze un contract prin care se obligă să nu plece în străinătate în timpul licenţei sau în timpul rezidenţiatului. Măsura ar putea fi luată pentru a opri exodul medicilor, iar anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, chiar la începutul anului universitar.

„Lucrăm cu UMF Bucureşti la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenţii care primesc burse de studiu. Trebuie să vedem în ce măsură este posibil pentru că dorinţele sunt unele, posibilităţile sunt altele”, a declarat Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax, adăugând că printr-o asemenea măsură nu trebuie încercat dreptul la liberă circulaţie.

Potrivit ministrului, discuţiile sunt purtate de instituţia pe care o conduce împreună cu UMF Bucureşti şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale, însă asta presupune modificarea actelor normative deja existente, asupra cărora se poate interveni printr-o hotărâre de guvern.

Contract între student şi universitate

De cealaltă parte, şeful UMF Bucureşti, academicianul Ioanel Sinescu a explicat că susţine un asemenea demers, dat fiind faptul că exodul medicilor nu este benefic nici pentru statul român şi nici pentru societate.

„Practica medicală în România face ca un act medical să nu fie mai prejos decât un act medical din altă ţară”, a completat Sinescu. Acesta susţine că ar putea exista un contract semnat între studentul la medicină şi instituţia de învăţământ. Chirurgul a mai precizat şi că odată ce vor munci în România pe durata studiilor de licenţă şi în timpul rezidenţiatului, studenţii ar putea fi mai puţin interesaţi să plece în străinătate.

„Dacă profesezi 11 ani în România, atât cât durează studiile de licenţă şi rezidenţiatul, cred că e un motiv în plus să nu mai vrei să pleci după. Analizăm această posibilitate astfel încât să nu lezăm pe nimeni”, a declarat rectorul UMF Bucureşti.

10% dintr-o promoţie ia în calcul varianta de a emigra

Salariile mici, statutul medicului în România şi condiţiile din spitale sunt doar trei dintre motivele pentru care absolvenţii pleacă, spune şi profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din UMF Bucureşti.

„Primul pas în ameliorarea acestei situaţii este majorarea salariilor. Statul pregăteşte foarte mulţi studenţi, este important să recuperăm această investiţie şi să putem beneficia de expertiza lor. Nu-i poţi spune că nu are voie să plece, este dreptul absolventului să meargă în străinătate dacă aşa doreşte. Cam 10% dintr-o promoţie ia în calcul varianta de a emigra, iar 90% din cei care îşi propun să plece sunt şi cei mai buni. E mare păcat că îi pierdem”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Pleşca.

 „Există exod şi în rândul stomatologilor” 

Sunt şi cazuri când slaba pregătire a absolvenţilor de liceu duce la abandon în timpul facultăţii, spune profesorul Alexandru Bucur, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Bucureşti, unde concurenţa a fost de şapte persoane pe un loc la nivelul admiterii din 2014.

„De regulă, renunţă studenţii care intră pe locurile cu taxă, asta pentru că uneori nu reuşesc să se adapteze la cerinţele foarte ridicate impuse de curriculă. Vorim însă de un procent de 8% din toţi anii de studiu”, a precizat Bucur. 

Concret, peste 30% din dentiştii proaspăt absolvenţi renunţă să mai profeseze în ţară după trei ani. Destinaţiile principale sunt, la fel ca şi în cazul medicilor, Germania, Franţa, Italia şi Spania, unde salariile pot ajunge la 5.000 de euro, faţă de 400 - 500 de euro cât obţin în ţară. „De regulă, pleacă oameni foarte bine pregătiţi. În ultimii ani, nu s-a întors niciunul”, a explicat, pentru adevarul.ro, profesorul Alexandru Bucur.

Cu toate acestea, 90% din absolvenţii de stomatologie reuşesc să se angajeze, în cabinete private. Acest lucru îi mobilizează şi mai tare pe absolvenţii de liceu, care văd meseria de medic dentist ca fiind una bănoasă, conchide Bucur.

A decis să rămână în ţară deşi mulţi colegi de-ai săi au emigrat 

Până în prezent, 20.000 de medici au plecat din România, ţara noastră înregistrând un deficit major de cadre medicale în spitale, policlinici şi cabinete medicale. 

Însă nu toţi absolvenţii de medicină iau calea străinătăţii. Fabian Klein a fost student la UMF Bucureşti, iar acum este medic rezident la un spital din Bucureşti. A decis să rămână în ţară deşi mulţi colegi de-ai săi nici măcar nu au luat în calcul această opţiune. „Am avut colegi care au plecat în ţările din vest, unde condiţiile şi dotările sunt altele. Eu am preferat să rămân din considerente personale, legate de familie şi nu îmi pare rău”, a explicat doctorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite