Program Naţional cu finanţare de 9 milioane de lei pentru sprijinirea căminelor destinate vârstnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de HG prin care vrea să sprijine bătrânii FOTO Adevărul
Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de HG prin care vrea să sprijine bătrânii FOTO Adevărul

Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vor să lanseze un programul naţional „Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”. Concret, scopul programul este de a veni în sprijinul autorităţilor locale, care să poată obţine finanţare pentru a crea şi sprijini centrele de vârstnici.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice „a venit în întâmpinarea necesităţii de finanţare suplimentară a bugetelor locale cu această destinaţie luând în considerare faptul că sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente, personalul de specialitate din cadrul acestor centre este subdimensionat, iar cheltuielile de funcţionare până la nivelul standardului de cost rămân, de cele mai multe ori, neacoperite de contribuţia beneficiarului”.

Cum poate fi obţinută finanţare

Mai exact, prin aprobarea acestui program de interes naţional a fost vizată finanţarea căminelor publice pentru persoane vârstnice într-un procent de maxim 30% din standardul de cost la nivel naţional, în funcţie de capacitatea centrului şi lista de aşteptare a acestuia, pentru acoperirea cheltuielilor cu salarizarea personalului de specialitate angajat al căminului său cu care acesta a încheiat contract de prestări servicii de evaluare/elaborare/implementare a planului de intervenţie, a planului de îngrijire şi asistenţă sau a managementului de caz.

Acordarea de finanţare se realizează pe baza cererilor de finanţare întocmite de serviciile publice de asistenţă socială din cadrul autorităţilor locale în subordinea sau coordonarea cărora funcţionează căminele pentru persoane vârstnice. Bugetul aferent acestui program este de 9 milioane lei, perioada de derulare fiind în limita bugetului alocat şi nu mai târziu de 30 noiembrie 2016.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite