Prognoza meteo pentru această toamnă. Cum va fi vremea până în luna noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au emis prognoza meteo pentru perioada septembrie - octombrie
Specialiştii au emis prognoza meteo pentru perioada septembrie - octombrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în această toamnă vom avea parte de temperaturi ridicate în luna septembrie, dar şi în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi valorile termice se vor încadra în jurul celor normale ale perioadei.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

SEPTEMBRIE

În prima lună de toamnă, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice în sud-estul ţării şi local în regiunile sudice şi estice, iar în rest vor fi normale. Maximele se vor încadra între 14 şi 22-24 de grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile sud-estice şi local în cele estice şi sudice unde sunt aşteptate cantităţi de 20-40 de litri pe metru pătrat. În restul teritoriului vor fi apropiate de normal, cu o tendinţă de creştere în centrul ţării unde sunt aşteptate cantităţi de peste 100 de litri pe metru pătrat.

OCTOMBRIE

Valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est şi local în regiunile sudice şi vestice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normalul perioadei. Specialiştii au anunţat că maximele se vor încadra între 10 grade şi 18 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţa de excedent în cea mai mare parte a ţării. Meteorologii au anunţat că se vor înregistra cantităţi de precipitaţii cuprinse între 40 şi 80 de litri pe metru pătrat.

NOIEMBRIE

Temperaturile înregistrate în ultima lună de toamnă vor fi apropiate de mediile multianuale, excepţie fiind zonele din nordul, nord-estul şi local din vestul ţării, unde se pot situa sub aceste medii. Specialiştii au anunţat temperaturi cuprinse între 2 grade şi 10 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile centrale ale ţării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de mediile climatologice. Acestea vor fi cuprinse între 40 şi 80 de litri pe metru pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite