Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANM a anunţat că în decembrie vor fi precipitaţii peste media climatologică FOTO Adevărul
ANM a anunţat că în decembrie vor fi precipitaţii peste media climatologică FOTO Adevărul

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi prognoza meteo pentru această iarnă. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Decembrie

În prima lună a acestei ierni, regimul termic va fi apropiat de cel normal în vestul, sudul şi sud-estul ţării, iar în regiunile nordice, nord-estice şi centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice.

Maximele se vor încadra între 2 grade în Dobrogea şi -4 grade în nordul ţării, iar media climatologică a lunii este de -0,6 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa peste media climatologică (43,2 de litri pe metru pătrat) în centrul şi sud-estul ţării şi apropiate de normalul perioadei în celelalte regiuni. 

Ianuarie

Valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, iar local în partea de sud şi sud-est a ţării sunt posibile temperaturi peste normele climatologice. (-3,1)

Media climatologică a lunii este de -3,1 grade Celsius, iar meteorologii au anunţat că în acest an se vor încadra între 0 grade în Dobrogea şi -6 grade în nordul ţării.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de media climatologică (37,2 litri pe metru pătrat), exceptând regiunile vestice şi centrale unde sunt posibile valori excedentare.

Februarie

Temperatura aerului va avea valori medii apropiate de normalul climatologic (-1,1 grade) în cea mai mare parte a ţării. Se vor înregistra 2 grade în Dobrogea şi -4 grade în nord.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor putea fi local excedentare în vestul şi nord-vestul ţării şi apropiate de mediile climatologice în celelalte regiuni. (35,4 de litri pe metru pătrat).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite