Un copil de 11 luni cu probleme de auz a fost operat în premieră naţională la Spitalul Marie Curie din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implant cohlear, realizat la un copil de 11 luni FOTO Adevărul
Implant cohlear, realizat la un copil de 11 luni FOTO Adevărul

Un copil de numai 11 luni, diagnosticat cu tulburări de auz (hipoacuzie), a fost supus unei intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, în cadrul secţiei de ORL. Operaţia a durat şase ore.

Intervenţia, realizată de o echipă de medici coordonată de medicul Dan Cristian Gheorghe, reprezintă o premieră pentru România, Iustin fiind primul pacient cu vârsta de sub un an, care a fost supus unei operaţii de implant cohlear.

Pacientul a fost diagnosticat cu hipoacuzie şi consultat până la vârsta de 11 săptămâni. Însă imposibilitatea de a i se pune un diagnostic complet pentru această suferinţă la o vârstă atât de fragedă, cauzată de lipsă de pregătire a unui anestezist cu experienţă pentru acest segment de vârstă, i-a obligat pe parinţi să caute soluţia în afara României. Aceasta a fost găsită la Viena, unde Iustin a fost diagnosticat şi protezat.

Actualmente în România, posibilitatea testării auzului la copiii sub 2 ani se poate face doar în câteva spitale sau clinici dotate cu aparatură specifică, susţin specialiştii. În curând, această posibilitate va exista şi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.

Programul naţional de screening neonatal, disfuncţional

În România, necesarul implanturilor cohleare la copii este  cel puţin de 3 ori mai mare decât numărul de astfel de dispozitive medicale decontate de către statul român, respectiv de maxim 80 de implanturi anual.

O mare lacună a sistemului medical românesc în domeniul O.R.L o reprezintă programul naţional de screening neonatal universal care nu este implementat în toate spitalele sau clinicile unde acesta ar fi necesar, lucru care ar permite diagnosticarea timpurie a tuturor copiilor care suferă de hipoacuzie.

Această testare se face nou-născuţilor în primele 48 – 72 ore de viaţă. Numai aşa s-ar permite diagnosticarea şi tratarea afecţiunii din timp, cu şanse de reuşită mult mai bune faţă de diagnosticarea şi tratamentul făcute la o vârsta mai înaintată.

Nicolăescu, nemulţumit de conducerea Spitalului de Copii „Marie Curie” din Capitală

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a arătat profund nemulţumit de conducerea Spitalului Marie Curie din Capitală unde secţia de ortopedie pediatrică este în situaţia de a nu funcţiona pe timp de vară din lipsa de personal.

„Ministrul a mai constatat că, în ciuda eforturilor făcute pentru a avea investiţii de înaltă performanţă, managementul spitalului nu a avut nicio viziune, nicio strategie, niciun plan de a atrage resurse umane calificate, chiar de la demararea investiţiilor, iar în ultimul an şi până în prezent, s-a observat o incoerenţă managerială din cauza căreia nu se pot pune în funcţiune investiţiile, a precizat sursa citată”, a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a cerut conducerii spitalului „Marie Curie” să aplice prevederile legale privind scoaterea posturilor vacante la concurs şi să prezinte o strategie de atragere a specialiştilor pentru buna desfăşurare a actului medical.

Pe aceaaşi temă:

Ministrul Sănătăţii critică managementul spitalului „Marie Curie”

Semnal de alarmă: Clinica de Ortopedie Pediatrică de la „Marie Curie” s-ar putea închide peste vară din lipsa asistentelor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite