Peste 5.200 de locuri de muncă, oferite la Bursa pentru absolvenţi din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.200 de locuri de muncă au fost scoase pe piaţă de 138 de agenţi economici, la Bursa locurilor de muncă pentru absovenţi din Capitală, peste jumătate din posturi fiind pentru muncitori calificaţi. Tineri cu vârste de 20-25 de ani au venit de dimineaţă în căutare de locuri de muncă, majoritatea neavând experienţă, dar printre ei au fost şi şomeri trecuţi de 40 de ani.

Primul lucru pe care îl observi atunci când intri la bursă este că persoanele care vin să-şi caute un loc de muncă sunt de două feluri: tineri abia ieşiţi din facultate fără experienţă de lucru şi persoane trecute de 40-50 de ani, şomeri care au venit în căutarea unui job la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. 

Majoritatea tinerilor prezenţi au vârste cuprinse între 22-26 de ani, care abia au terminat facultatea sau masterul şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Alexandru Oancea, spre exemplu, este un tânăr de 22 de ani care a terminat Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi nu a reuşit să se angajeze în domeniu. „Am lucrat în vacanţele de vară la o firmă de publicitate, ar fi ok să pot continua pe acest domeniu, dar nu caut ceva în mod special. Colegii mei sunt în acceaşi situaţie, avem experienţă de muncă din joburile de vară, abia acum ne căutăm ceva stabil”, spune tânărul.

Corina Constantin are 22 de ani şi vine din Alexandria, a terminat specializarea Administraţie Publică, dar are în spate şi postliceala sanitară şi îşi caută un job în domeniu. „Nu am reuşit să îmi găsescu un loc de muncă până acum pentru că nu am experienţă, nu am mai lucrat, de asta nu au vrut să mă angajeze”, spune Corina.

Dacă tinerii vin proaspăt ieşiţi din facultate, însă fără experienţă de muncă, persoanele trecute de 40 de ani care îşi caută un job la bursa tinerilor au lucrat ani de zile în diverse domenii. „Am lucrat în strungărie şi în instalaţii toată viaţa. Acum sunt în căutare de un nou job, ce s-o găsi, ce pretenţii să mai am la vârsta mea (54 ani). Sunt şomer din luna martie. Am mai muncit pe ici pe colo, dar te ţin numai o săptămână-două, după care te lasă”, povesteşte şi Racoviţă, un bărbat trecut de 50 de ani.

Varieta Georgescu are 45 de ani şi a lucrat în domeniul asistenţei sociale. De doi ani nu are job şi lucrează ca voluntar. „Nu am reuşit să mă mai angajez fiindcă se caută tineret. Eu am mai făcut şi postliceala de asistenţă medicală, însă, din cauza vârstei nu mă angajează chiar dacă am experienţă. Acum caut să muncesc orice, până şi agent de pază, chiar dacă am facultate, am terminat Teologie Asistenţă Socială”, spune femeia.

image

Ce job-uri au găsit tinerii la târg

În general, poziţiile oferite de angajatori sunt pentru începători şi au salarii în jur de minimum pe economie (900 de lei). Din totalul locurilor de muncă anunţate, 2.658 (50,91%) sunt pentru muncitori calificaţi, 1.339 (25,65%) pentru absolvenţi de studii medii, 891 (17,06%) pentru muncitori necalificaţi şi 333 (6,38%) pentru cei cu studii superioare.

Cele mai multe posturi pentru care cei interesaţi trebuie să aibă studii superioare sunt: consilier vânzări-asigurări, director vânzări, inginer mecanic, manager, şef şantier, programator, analist financiar, manager proiect, consilier expert economist în comerţ şi marcheting, proiectat inginer construcţii, inginer construcţii civile, industriale şi agricole, consilier juridic, arhitect clădiri, inginer electrotehnică, inginer textile, pielărie şi psiholog.

Absolvenţii de studii medii îşi pot găsi locuri de muncă precum agent de vânzări, agent de asigurări, funcţionari informaţii client, agent contractări şi achiziţii, agent imobiliar, asistent manager, mercatizor, operator calculator electronic şi reţele, contabil, statistician sau recepţionist.

Pentru muncitorii calificaţi sunt posturi disponibile de agent de securitate, agent de intervenţie pază şi ordine, lucrător comercial, şofer, sudor, lăcătuş mecanic sau tâmplar universal, iar muncitorii necalificaţi se pot angaja ca manipulat mărfuri, paznic, ambalator manual, lucrător salubrizare, spălător geamuri şi parbrize, spălător vehicule sau îngrijitor spaţii verzi.

Una dintre firmele prezente, BGS, caută tineri pentru posturi de agenţi de securitate şi agenţi de intervenţie care să aibă un anumit profil: o conformaţie atletică, peste 1,70 metri înălţime şi să fie bărbaţi. Femei angajează pe alte posturi din firme, nu pe cele de agenţi de pază. La Auchan se caută de la patiseri până la casieri şi nu trebuie să aibă neapărat diplomă de Bac, însă li se cere experienţă în domeniile mai specializate (patiser, măcelar). Şi McDonald's a fost prezent la târg şi angajează şi minori de 16-17 ani, vârsta legală de la care se poate intra pe piaţa muncii.

Peste 30.000 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă

Locaţiile de desfăşurare ale bursei au fost vizitate de 30.137 persoane, din care 22.248 absolvenţi (11.799 dintre aceştia au fost selectaţi în vederea încadrării, iar 760 au fost încadraţi pe loc), potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).


Absolvenţii fără studii superioare au obţinut locuri de muncă în special în următoarele meserii: agent vânzări – 59 locuri de muncă, lucrător comercial – 40 locuri de muncă, vânzător – 30 locuri de muncă, confecţioner asamblor articole textile  - 30 locuri de muncă, agent pază şi protecţie – 30 locuri de muncă, manipulant mărfuri  - 23 locuri de muncă, agent asigurare – 23 locuri de muncă, lăcătuş – 15 locuri de muncă.

Alţi 144 de muncitori necalificaţi au obţinut locuri de muncă în diferite ramuri de activitate.

Din cei 760 absolvenţi încadraţi pe loc, 111 sunt absolvenţii cu studii superioare aceştia ocupând în principal următoarele locuri de muncă: cosultant vânzări – 12 locuri de muncă, agent vânzări – 12 locuri de muncă, consilier financiar – 10 locuri de muncă, asistent manager – 8 locuri de muncă, economist – 7 locuri de muncă, inspector asigurări – 6 locuri de muncă, contabil – 6 locuri de muncă,manager – 3 locuri de muncă.

De asemenea,  28 de ingineri în diferite ramuri de activitate s-au încadrat pe piaţa muncii.

Cele mai multe locuri de muncă au fost disponibile în  Bucureşti –  5.246 locuri de muncă şi în judeţele: Braşov – 1.484  locuri de muncă, Iaşi –  1.473  locuri de muncă, Timiş – 1.426 locuri de muncă, Prahova -1.382 locuri de muncă.

Cei mai mulţi absolvenţi selectaţi pentru a intra pe piaţa muncii sunt din judeţele Timiş (1.641 persoane), Iaşi (914 persoane), Constanţa (850 persoane), Buzău (616 persoane) , Maramureş (583 persoane).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite