Pacienţii români care suferă de hepatită sau HIV/SIDA vor beneficia de tratamente noi începând din mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii români care suferă de hepatita C ar putea primi tratamente inovatoare FOTO Adevărul
Pacienţii români care suferă de hepatita C ar putea primi tratamente inovatoare FOTO Adevărul

Pacienţii români care suferă de hepatită C sau sunt infectaţi cu virusul HIV ar putea beneficia de tratamente inovatoare după ce un ordin de ministru va fi pus în aplicare, subliniază autorităţile.

„Toată lumea îşi doreşte ca şi bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HI/SIDA, bolile infecţioase, hepatita, să fie tratate cu tratamente inovative. Asta încercăm să facem prin criteriile pe care noi le-am modificat. (...) În funcţie de individualitatea organismului, toţi suntem diferiţi unul de celălalt, în funcţie de asta vom face analiza şi vom constata care este, cum vom aplica o terapie pe nişte costuri în aşa fel încât să fie în beneficiul pacientului”, a declarat Mihaela Udrea, director în Ministerul Sănătăţii, citată de Agerpres. 

Potrivit sursei citate, ordinul va modifica şi modalitatea de cancul a costurilor, ceea ce va aduce economii în sistem, a subliniat reprezentanta MS. 

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a explicat că bolnavii români care suferă de patologii infecţioase ar putea beneficia de terapii noi în jurul datei de 1 mai.

„Nu vreau să dau un termen foarte clar, dar cu siguranţă în următoarele săptămâni cred că va fi posibilă semnarea primului acord cost-volum pe acest subiect. Sperăm să îl semnăm în aprilie, nu depinde numai de noi. Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce ţinea de minister şi de Agenţia Medicamentului”, a explicat vineri şeful de la Sănătate. 

Costurile s-ar putea dubla până în 2040


Costurile totale suportate de România pentru tratarea hepatitei C se ridică la cinci miliarde de euro, însă ele s-ar putea dubla până în 2040, dacă situaţia actuală pentru depistarea şi tratarea patologiei rămâne neschimbată. În plus, rata anuală a deceselor, care în prezent este de 1.200, s-ar putea tripla la nivelul anului 2040, atrage atenţia un studiu european.

 „Burden of Hepatitis C in Romania - the Case of France and Romania”, realizat de compania suedeză Quatify Research relevă faptul că România şi Franţa se situează la polul opus în ceea ce priveşte costurile tratării hepatitei C, dar şi al managementului acestei boli.

„Franţa este  studentul de nota 10 al Europei – cu 3 programe naţionale pentru îmbunătăţirea procesului de screening, diagnostic şi acces la tratament, în timp ce România nu are un plan national şi nici fonduri suficiente alocate. Studiul descrie actualele şi viitoarele costuri din punct de vedere economic si epidemiologic ale acestei boli. Acesta oferă un model economic special pentru aprecierea corectă a costurilor legate de virusul hepatitic C, iar rezultatele acestuia pot reprezenta un ghid pentru factorii de decizie din România”, a declarat Achim Kautz, director al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Hepatită, potrivit unui comunicat de presă.

Concret, raportul creează un model economic ce pune la dispoziţie un plan de analiză al costurilor cu hepatita C, în Franţa şi în România. Dacă în Franţa costurile totale pentru tratarea celor 400.000 de persoane infectate este de 22 miliarde euro, în România pentru cele 580.000 de persoane infectate e de cca 5 miliarde euro în fiecare an.

Cele mai mari costuri pentru ţara noastră sunt cele indirecte

Pe de altă parte, în Franţa va scădea numărul de cazuri de ciroză, expunând din ce în ce mai puţini pacienţi riscului apariţiei acestei complicaţii. Se preconizează o scădere a costurilor necesare în timp, datorită scăderii prevalenţei acestei boli. Ambele ţări se confruntă cu greutăţi în ceea ce priveşte severitatea bolii, diferă însă strategia managerială”, se arată în raport.

Deşi hepatita C poate fi asimptomatică la circa 90% din cazuri, şi severitatea bolii în primele stadii este în general scăzută, diagnosticarea bolii are consecinţe personale pentru individ. Stigmatul asociat cu hepatita C poate reprezenta o povară chiar mai mare decât simptomele bolii.

„Raportul arată foarte clar că cele mai mari costuri pentru ţara noastră sunt cele indirecte, urmate de costurile sistemului sanitar şi pe ultimul loc – costurile cu medicamentele. Îmi doresc să le pot răspunde la întrebări legate de medicamente şi de terapii eficiente sau de vindecare oamenilor care mă sună, îmi scriu şi mă caută, şi pentru care nu am un răspuns. Deşi datele arată clar că problema cea mai mare sunt costurile indirecte, care folosesc cea mai mare parte din fonduri”, a declarat şi Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele CNAS: În aproximativ o lună vor fi rezultate concrete în tratamentul modern al hepatitei

Pacienţii români care suferă de hepatită ar putea să beneficieze de terapii noi începând din acest an, însă rezultatele concrete cu privire la tratamentul modern vor fi oferite în aproximativ o lună. Aşa susţine Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizând că ia în calcul şi interferonul free şi nu doar tripla terapie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite