Numărul şomerilor a stagnat în aprilie, 60.000 de şomeri şi-au găsit de muncă în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de şomeri a stagnat în aprilie FOTO Adevărul
Numărul de şomeri a stagnat în aprilie FOTO Adevărul

Numărul de şomeri a stagnat în luna aprilie a acestui an la 573.000, dar în ultimul an a scăzut cu 60.000, iar rata şomajului s-a menţinut la 6,4%, nivel minim de la jumătatea anului 2009 încoace.

Pentru luna martie, datele au fost revizuite semnificativ în jos, în condiţiile în care statisticile publicate în urmă cu o lună indicau o scădere cu peste 5.000 a numărului şomerilor comparativ cu luna precedentă, la 592.094.

Un nivel al ratei şomajului de 6,4%, calculată după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM), nu s-a mai înregistrat din perioadă mai-iunie 2009, arată seriile statistice ale INS.

În ultimul an, numărul de şomeri a scăzut cu circa 60.000. „Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 573.000 persoane, la acelaşi nivel cu luna precedentă, dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (633.000 persoane)”, se precizează în comunicatul INS.

Cât e rata şomajului

Şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 7,2% în luna aprilie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 5,3%, mai arată datele oficiale. În martie, proporţiile anunţate de către INS erau complet diferite: 6,9% şomaj în rândul bărbaţilor şi 5,8% în rândul femeilor.

Autorităţile publică, constant, şi numărul de şomeri înregistraţi oficial în evidenţele oficiilor pentru forţa de muncă.
Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul lunii martie, 419.475 de şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,7%.

Însă conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare. Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialişti, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite