Normele programului „Prima Chirie“ au fost adoptate de Guvern. Ce beneficii vor avea şomerii care îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Normele pentru programul „Prima Chirie“ au fost adoptate
Normele pentru programul „Prima Chirie“ au fost adoptate

Normele pentru aplicarea programului „Prima chirie” destinat stimulării mobilităţii forţei de muncă au fost aprobate, joi, printr-o hotărâre de Guvern.

Prin programul  „Prima chirie” se va acorda o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de km pentru a se angaja.

Potrivit comunicatului, persoanele eligibile sunt cele care au venituri nete lunare, realizate de către acestea, în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună şi este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni şi nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii.

În cazul în care persoanele aflate în şomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

Veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării prime sunt:

     - venituri din salarii şi asimilate salariilor
     - venituri din cedarea folosinţei bunurilor
     - venituri din cedarea folosinţei bunurilor
     - venituri din pensii
     - venitul minim garantat
     - indemnizaţia de şomaj
     - stimulentul de inserţie
     - indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite