Nivelul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii vrea eliminarea nivelului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului
Ministrul Muncii vrea eliminarea nivelului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Nivelul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi eliminat. Asta ca urmare a unei propuneri făcute de ministrul Muncii, Rovana Plumb, care precizează că o astfel de măsură ar putea duce la creşterea natalităţii. În prezent, valoarea maximă a indemnizaţiei mamelor care aleg să stea acasă doar un an cu cel mic este de 3.400 de lei şi de 1.200 de lei pentru cele care optează pentru varianta concediului de doi ani.

„Pe perioada concediului de maternitate, care este de 18 săptămâni, indemnizaţia să fie egală cu media salariului avut în ultimile 12 luni şi nu 85%, pentru că naşterea nu poate fi asimilată cu concediul medical. De aceea, nu vrem să penalizăm în cele 18 săptămâni în niciun fel mama”, a declarat Rovana Plumb.

O altă încercare de creştere a acestor indemnizaţii a avut loc în anul 2012 când ministrul de atunci al Muncii, Mariana Câmpeanu, voia ca indemnizaţiile să ajungă din nou la 85%.

Astfel, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a promulgat, în septembrie 2012, legea care prevedea majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din media veniturilor nete din ultimul an. Cu toate acestea, legea menţinea limitele maxime, respectiv 3.400 de lei, pentru concediul de un an, şi 1.200 de lei, pentru cel de doi ani.

Guvernul Boc a tăiat indemnizaţiile

În 2010, Guvernul Boc a decis ca odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca aceasta să nu depăşească valoarea de 3.400 de lei.

„Această reformă a asistenţei sociale trebuie să meargă mai departe şi trebuie reevaluate şi alte programe sociale. Trebuie regândită indemnizaţia de creştere a copilului şi reducerea generozităţii unor indemnizaţii în ideea alinierii lor la standardele internaţionale, adică trebuie şi România să plătească ceea ce îşi permite şi Europa să plătească”, declara atunci Emil Boc.

Astfel, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.

Astfel, conform acestui sistem, în cazul în care părintele opta pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primea o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 de lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alegea perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţinea cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă aceasta nu putea depăşi plafonul de 1.200 de lei, iar la revenirea la locul de muncă nu mai era oferit niciun stimulent.

Înainte de adoptarea acestei măsuri, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se stabilea prin aplicarea unui procent 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, cu condiţia ca aceasta să nu depăşească plafonul de 4.000 de lei.

   

De-a lungul timpului, indemnizaţiile pentru creşterea copiilor au suferit diferite modificări. Astfel, dacă până în anul 2003 cuantumul era de 85% din media veniturilor lunare ale mamei în ultimele 12 luni, iar din 2004 indemnizaţia a fost stabilită la 85% din salariul mediu brut pe economie, respectiv, 800 de lei timp de doi ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite