Ministrul propus la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, vrea să continue proiectele mari de reformă ale lui Nicolăescu
0
Nicolae Bănicioiu, ministrul propus la Sănătate, susţine că va continua programele propuse de fostul şef de la Sănătate, Eugen Nicolăescu. „Tot ceea ce s-a realizat în acord cu programul de guvernare USL se continuă. Proiectele mari intenţionez să le continuăm”, a declarat Bănicioiu.
Acesta a precizat că speră ca până în anul 2016 să existe un echilibru financiar în sănătate, printre priorităţile sale numărându-se creşterea transparenţei, reducerea arieratelor, modernizarea unităţilor sanitare, investiţii utile în infrastructură, stimularea performanţelor personalului medical şi crearea condiţiilor pentru revenirea în ţară a medicilor.
Legat de medicii rezidenţi, Bănicioiu a declarat că bursele aşteptate cu sufletul la gură încă de la începutul acestui an vor fi primite în aceste zile. „De vineri au plecat banii. Astăzi şi mâine vor ajunge la medicii rezidenţi. Ei sunt plătiţi pentru luna trecută”, a declarat Bănicioiu.
Bănicioiu, încrezător că vom putea produce vaccin
În ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino, ministrul propus la Sănătate susţine că a primit deja un raport preliminar întocmit de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Sunt îndreptăţit să cred că anul viitor vom produce vaccin. Singura problemă este aceea de a regăsi resursele necesare pentru a elimina problemele găsite de experţii OMS. Imediat după ce vom primi raportul OMS, îl vom face public”, a declarat Bănicioiu.
Referitor la pachetul de bază, fostul şef de la Tineret şi Sport spune că acesta reprezintă „principala resursă de asigurare a echilibrului financiar în sistemul de sănătate”.
Lista de medicamente, o necesitate
Legat de proiectele privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor, care au stârnit numeroase reacţii din partea pacienţilor şi producătorilor de medicamente, Bănicioiu a spus că ele nu au fost scoase din dezbaterea publică ci că au fost amânate, pentru moment.
„Cu toţii vrem ca preţurile să fie cât mai bine suportate de oameni. Voi cere zilele viitoare un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor. Sunt chestiuni care necesită o abordare mai minuţioasă”, a precizat Bănicioiu, conform căruia actualizarea listei de medicamente şi compensate este o necesitate.
În ceea ce priveşte cardurile de sănătate, până în prezent au fost elaborate 7 milioane de documente electronice, acestea urmând să fie distribuite populaţiei conform programului stabilit de fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul Cristian Buşoi.
Pe aceeaşi temă:
O echipă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va veni, în perioada 24-28 februarie, în România, pentru a verifica modul în care a fost produs vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino. Experţii vin după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a constatat anumite neconformităţi în producţia celor 400.000 de doze de vaccin antigripal.
Ministrul desemnat la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, l-ar putea repune în funcţie pe fostul director al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), demis de Eugen Nicolăescu în ultimele ore de mandat, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro. Savu a fost eliberat din funcţie în contextul scandalului vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino.
Producătorii români de medicamente intenţionează să se întâlnească cu Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, pentru a discuta despre taxa de clawback care, spun ei, trebuie modificată de urgenţă, dat fiind faptul că pune în pericol medicamentele ieftine din piaţă, care riscă să dispară.