Moise Guran – sunt plătit să spun ce spun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moise Guran ar fi propus conducerii TVR ca firma sa să cumpere de la postul public jumătate din spaţiul de publicitate aferent emisiunii Biziday.
Moise Guran ar fi propus conducerii TVR ca firma sa să cumpere de la postul public jumătate din spaţiul de publicitate aferent emisiunii Biziday.

Mi se pare extrem de discutabil să te baţi cu pumnul în piept că tu trăieşti ca jurnalist exclusiv din banii de publicitate, în condiţiile în care intermediezi cumpărarea de spaţiului publicitar între TVR şi firmele interesate, obţinând un profit din diferenţa de preţ.

Joi, fostul om de presă şi actualmente senator liberal, Sorin Roşca Stănescu, a declarat că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai vândă publicitate.

Una dintre cele mai vehemente poziţii împotriva proiectului prezentat de Roşca Stănescu i-a aparţinut lui Moise Guran, realizatorul de televiziune publicând pe blog-ul personal o postare intitulată sugestiv „Du-te naibii SRS!”. Domnul Guran critică iniţiativa senatorului liberal deoarece, prin interzicerea difuzării de publicitate pe TVR, postul public ar deveni dependent de banii alocaţi de de la buget. Astfel, în opinia jurnalistului, politicienii aflaţi la putere ar putea influenţa ce apare pe postul naţional de televiziune, eliminându-se complet independenţă editorială a TVR-ului în raport cu politicul.

Pentru a evita eventualele critici, Moise Guran încearcă pe blog să explice propria sa situaţie în raport cu TVR-ul. În primul rând, trebuie să avem în vedere că emisiunea prezentată de domnul Guran nu este produsă de postul naţional, ci de o firmă deţinută de jurnalist. Din acest punct de vedere, emisiunea intitulată Biziday reprezintă de fapt un produs pe care TVR-ul doar îl livrează nu îl şi produce.

Jurnalistul susţine astfel că emisiunea sa nu este finanţată de TVR din surse bugetare, ci doar din publicitatea aferentă spaţiului de emisie. În urmă cu mai multe luni, Guran ar fi propus conducerii TVR ca firma sa să cumpere de la postul public jumătate din spaţiul de publicitate aferent emisiunii, propunere pe care conducerea postului public a acceptat-o. Astfel,  Moise Guran a ajuns să intermedieze cumpărarea spaţiului publicitar între TVR şi firmele interesate, obţinând un profit din diferenţa de preţ.

Nu vreau să pun în discuţie calităţile de jurnalist economic ale lui Moise Guran. Ceea ce vreau să spun este faptul că mi se pare extrem de discutabil să te baţi cu pumnul în piept că tu trăieşti ca jurnalist exclusiv din banii de publicitate. Este foarte uşor ca cineva să interpreteze acest lucru drept o dependenţă majoră de cei care te finanţează.

Adică, nu vorbeşti pentru sau la ordinul ”mogulilor”, dar o faci la acela al sponsorilor sau, cel puţin, nu spui nimic care să îi supere. Caz în care parcă e mai sigur să fi o emisiune sponsorizată din bugetul TVR decât din cel al unor agenţi economici. Atenţie, nu spun că domnul Guran face asta, ci că este foarte uşor să se spună că face asta, în urma poziţiilor sale. Până la urmă şi finanţarea partidelor de la bugetul de stat are o logică similară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite