Ministerul Sănătăţii: „Toate probele exudate de la elevii de la Liceul Gheorghe Lazăr, negative”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Toate probele exudate luate elevilor de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală au fost negative, anunţă Ministerul Sănătăţii. Săptămâna trecută, o elevă de 18 ani a murit la Institutul Matei Balş în urma unei infecţii fulminante produsă de meningococul de tip B.

Concret, este vorba de 61 de probe care au ieşit negative. La Institutul Matei Balş s-au mai prezentat alţi 18 copii în weekend, cărora li s-au recoltat probe, transmite Ministerul Sănătăţii. „Aceste noi analize vor fi gata marţi”, arată instituţia. 

Cazul nefericit al elevei de 18 ani de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală, care a murit în urma unei infecţii cu meningită fulminantă nu trebuie să producă panică în populaţie, atrag atenţia autorităţile.

Acestea susţin că astfel de cazuri sunt rare în România, ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arătând că la nivelul anului 2017 au fost 63 de îmbolnăviri şi 13 decese la nivel naţional. 

„Este o boală provocată de o bacterie care, din păcate, poate să producă moarte într-un timp destul de scurt”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care aşteaptă la începutul acestei săptămâni rezultatele Direcţiei de Sănătate Publică privind ancheta epidemiologică făcută la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală, unde vineri au fost suspendate cursurile pentru a se face dezinfecţie. 

Vaccinul pentru meningococul de tip B, indisponibil 

În prezent, elevii din două clase, care au intrat în contact cu tânăra de 18 ani şi 10 profesori fac tratament profilactic. Dat fiind numărul mic de cazuri înregistrate pe teritoriul României, nu ar fi nevoie de vaccinarea obligatorie împotriva meningitei, a completat Pintea. Dintre ţările europene, Anglia se numără printre statele care au inclus vaccinul împotriva meningitei în programul naţional. 

„Sunt cinci tipuri de meningococ care produc îmbolnăviri. Patru dintre aceştia - A, C, W, Y - sunt responsabili de 40% din totalul de cazuri de îmbolnăvire. Meningococul de tip B, care este cuprins într-un alt vaccin, e responsabil de 60% din cazuri. În regiunea noastră geografică, aceasta este proporţia”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit acestuia, în România nu există încă vaccin disponibil pentru meningococul de tip B. „Sunt înregistrate prin procedură europeană două vaccinuri pentru tipul B, dar nu au autorizaţie de punere pe piaţă în România, probabil că serul va fi disponibil în câteva luni”, completat medicul, care spune că „meningita este una dintre bolile prevenibile prin vaccinare”. 

20% din populaţie, purtătoare de meningococ

„La copii, meningita bacteriană e produsă în marea majoritate a cazurilor, de trei bacterii: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae şi meningococul. Acesta din urmă duce la această infecţie fulminantă care, dacă nu e recunoscută din primele ore, este necontrolabilă din punct de vedere medical”, a completat profesorul Rafila. 

De regulă, între 10% şi 20% din populaţie este purtătoare de meninfococ dar nu face boala. „Aceştia sunt purtători, pur şi simplu, dar câteodată cei care sunt receptorii acestui germene au un profil imun diferit şi atunci fac infecţii fulminante care duc la deces”, a conchis preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Miercuri seara, eleva de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr s-a simţit rău şi a vomitat. Ulteior, starea sa de sănătate s-a agravat. Tânăra a murit în spital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite