Ministerul Sănătăţii a semnat un acord fără termen limită cu Eurotransplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii şi Eurotransplant au semnat, pentru prima dată, un acord fără termen limită în ceea ce priveşte transplantul pulmonar. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

„Pentru transplantul pulmonar, în momentul de faţă, avem un acord nelimitat, fără limită de timp, cu Eurotransplant. Este pentru prima dată când ministerul a reuşit să semneze un astfel de acord fără termen limită”, a declarat Florian Bodog, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, echipa de la Spitalul "Sfânta Maria" este aproape de a realiza primul transplant pulmonar din România.

„Din ceea ce m-a informat domnul profesor Deac de la Agenţia Naţională de Transplant, echipa de acolo este aproape de a realiza primul transplant în România”, a completat medicul. 

Oficialul a subliniat că România ar putea încheia şi un acord cu Ungaria pentru a trimite bolnavi care au nevoie de transplant acolo. Bodog a explicat că deja au făcut demersuri în acest sens, dat fiind faptul că în prezent românii cu astfel de probleme pot fi trimişi doar în Viena. 

Organizaţia Eurotransplant, cu sediul în Olanda, este o organizaţie din care fac parte şapte ţări (Austria, Belgia, Croaţia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda şi Slovenia). România poate beneficia de organe pentru bolnavii care au nevoie de ele dar e nevoită să doneze, la rândul ei, organe, dacă acestea sunt compatibile cu pacienţi din ţările amintite care sunt compatibili cu ele.

Numărul de organe a scăzut dramatic

Transplantul românesc trece printr-o criză cu care nu s-a mai confruntat din 2009: organele nu sunt identificate la timp, coordonatorii de program sunt nemotivaţi financiar, rata de refuz a familiilor este în continuă creştere iar bugetul alocat anul acesta pentru prelevare de organe, medicamente şi reactivi este de trei ori mai mic. 

80% din cele peste 40 de spitale implicate, pe hârtie, în identificarea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, nu îi plătesc pe coordonatorii de transplant. „Presiunea e atât de mare pentru un anestezist încât nimeni nu va veni de acasă pentru a face muncă voluntară pentru medicina de transplant. Sau o face o dată, de două ori, de zece ori, dar a 11-a oară renunţă. Nu cerem sume mari, dar ele trebuie să ajungă la toţi cei care ar trebui să fie implicaţi în identificarea donatorilor, acum nu sunt motivaţi”, a precizat medicul Carmen Panţiş, anestezist.

Un alt motiv pentru care a scăzut dramatic numărul de donatori în prima jumătate a anului este legat de refuzul familiilor. „Nu mai au încredere, nici măcar pacienţii. Pe noi nu ne interesează jocurile politice, ne dorim să fie bine pentru pacient. Din păcate, lista de aşteptare creşte de la o zi la alta şi acest lucru ne alarmează. Cu toate că numărul de morţi cerebrale prin accidente rutiere e tot mai mare, nu avem acces la organe pentru că respectivii nu sunt identificaţi la timp”, a explicat şi Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite