Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii: Internarea în spital a copiilor sub 14 ani împreună cu unul dintre părinţi este un drept, nu un privilegiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe mame din Sibiu au iniţiat o petiţie numită „Stop internării copiilor în spital fără părinţi!”
Mai multe mame din Sibiu au iniţiat o petiţie numită „Stop internării copiilor în spital fără părinţi!”

Internarea în spital a copiilor mai mici de 14 ani împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept, nu un privilegiu. Asta se arată într-un comunicat emis marţi de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În documentul citat sunt prezentate prevederile Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012, art. 5 care arată:

(1)   În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

(2)   În cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

(3)   În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.

În urmă cu câtvea zile, Avocatul Poporului şi-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul faţă de demersul unor părinţi din Sibiu care susţin că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital reprezintă un abuz, arată Agerpres.

De altfel, Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, declara pe 6 mai că urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor şi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse într-o petiţie a părinţilor.

Petiţie numită „Stop internării copiilor în spital fără părinţi”

Aproape 9.000 de persoane au semnat petiţia „Stop internării copiilor în spital fără părinţi!”, iniţiată de mai multe mame din Sibiu, revoltate că nu li se permite internarea împreună cu copiii bolnavi în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Pediatrie din oraş.

„Este evident ca o astfel de practica nu are cum sa fie benefica pentru un copil mic, care evident ca are nevoie in permanenta, dar cu atat mai mult cu cat este bolnav, de o vorba buna, de o mangaiere, de ajutor si de suport, ceea ce, in mod evident o persoana straina si care are in atributii diverse sarcini nu i le poate oferi”, se arată în textul petiţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite