Ministerul Sănătăţii lucrează la reglementarea obligativităţii firmelor de a asigura medicamente în primul rând pe piaţa internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamente
Medicamente

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, că este ”foarte determinat” să facă ordine în domeniul comerţului cu medicamente şi că se vor adopta ”cu siguranţă” reglementări privind obligativitatea firmelor de a asigura medicamente în primul rând pe piaţa internă.

 Întrebat de către jurnalişti, în timpul unei conferinţe de presă la PSD Arad, dacă va adopta ordinul obligaţiei de serviciu public care le interzice distribuitorilor de medicamente exportul paralel înainte să asigure stocul necesar în ţară, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Cu siguranţă. Sunt foarte determinat să fac ordine în acest domeniu şi în momentul de faţă echipa mea din Ministerul Sănătăţii, împreună cu consilierii mei, lucrează la un astfel de act normativ”.

Florian Bodog a adăugat că ”pentru exportul paralel, în momentul de faţă se lucrează la o procedură prin care să se reglementeze obligativitatea serviciului public, adică obligativitatea firmelor importatoare de a asigura în primul rând piaţa internă. După cu ştiţi, exportul intracomunitar nu poate fi interzis, decât pe o scurtă perioadă de timp, cu o foarte bună justificare, pentru că cei de la Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei imediat întreabă de ce ai intervenit în piaţă”, a spus Bodog.

El a adăugat că vor fi operate şi modificări legislative în Parlament pentru reglementarea comerţului intracomunitar.

”Vă asigur că nu vom semna acte care să ducă la dispariţia unor medicamente de pe piaţă. Mă voi asigura că fiecare medicament care este în pericol de a ieşi de pe piaţă are generic”, a spus Bodog.

Întrebat dacă există studii de impact cu privire la scăderea preţurilor la medicamente cu 35 la sută, ministrul a răspuns: ”S-a vehiculat foarte mult în presă faptul că scăderea preţurilor este o măsură care să echilibreze bugetul. Nu este adevărat. Decontarea medicamentelor în bugetul de stat se face la preţul de referinţă, deci la preţul genericului. În momentul în care scădem preţul medicamentelor cu 35 la sută, singurul beneficiar reale şi direct este pacientul care merge la farmacie”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite