METEO Se întorc ninsorile. 18 judeţe, sub Cod galben de ninsori, ploi şi vânt
0Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt, valabilă pentru 18 judeţe din jumătatea de vest a ţării. De asemenea, vineri, mai multe judeţe se află sub Cod galben de ceaţă şi vânt.
Potrivit ANM, de vineri de la ora 17.00 şi până sâmbătă la ora 10.00, precipitaţiile vor cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar în Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi în Subcarpaţii Getici vor cădea peste 35 – 40 de litri pe metru pătrat.
Vor fi ploi, iar în zonele de munte, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat consistent de zăpadă.
Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala sâmbătă dimineaţă, local, şi în nord-vestul şi centrul teritoriului.
Vântul va prezenta intensificări în toată ţara, cu viteze mai mari în Banat, Crişana, sudul Transilvaniei şi în Dobrogea, unde la rafală se vor depăşi 70 de kilometri pe oră. La munte, vântul va sufla tare, cu peste 90 de kilometri pe oră, temporar viscolind zăpada.
Avertizarea de Cod galben a fost emisă pentru judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova , Braşov şi Sibiu.

Vineri dimineaţă ANM a anunţat că, până la ora 12.40, judeţele Caras-Severin, Timiş şi Arad se află sub Cod galben de vânt.
Specialiştii au anunţat intensificări ale vântului, care la rafală vor depăşi 60 - 70 de kilometri pe oră, iar la munte viteza la rafală va depăşi 80 - 90 de kilometri pe oră..
Recomandări pentru această perioadă
„Persoanele care locuiesc în zonele unde sunt prognozate intensificări ale vântului sunt sfătuite să-şi ia măsurile necesare pentru a limita posibilele pagube cauzate de acest fenomen, cunoscând că în astfel de situaţii există riscul prăbuşirii de arbori sau panouri publicitare, ori desprinderi de elemente ale acoperişurilor imobilelor”, recomandă oficialii de la Interne.
Totodată, şoferii sunt sfătuiţi să îşi parcheze autoturismele în zone ferite, pentru a limita posibilele pagube.
Autorităţile locale vor lua măsuri privind supravegherea reţelelor electrice şi funcţionarea în bune condiţii a utilităţilor publice.
Pentru segmentele de drumuri unde se va depune strat de zăpadă, Poliţia Rutieră va informa din timp conducători auto referitor la condiţiile de trafic şi la eventualele rute alternative.
Poliţiştii de la Rutieră recomandă şoferilor să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător sezonului rece, iar în timpul deplasării este necesar să adapteze viteza condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze, în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
Totodată conducătorii trebuie să fie atenţi că vântul puternic poate influenţa mersul autovehiculelor, fiind foarte posibile schimbările bruşte de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehiculele de dimensiuni mari sau la ieşirea din localităţi şi zone împădurite.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
METEO Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Specialiştii au emis prognoza meteo pentru perioada 26 ianuarie - 8 februarie, potrivit căreia, în următoarea perioadă regimul termic va fi apropiat de cel normal în cea mai mare perioadă. Mai mult, la sfârşitul lunii ianuarie se va produce o încălzire, însă temperaturile vor scădea ulterior.
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea de Paşte
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada februarie - aprilie, potrivit căreia, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei. De asemenea, specialiştii au precizat că în februarie şi aprilie cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile perioadei, în timp ce în martie acestea s-ar putea situa peste mediile climatologice.